Безкоштовна юридична допомога ліквідаторам: в Україні запрацював проєкт HELP Chornobyl, що поєднує функціонал IT-стартапу та соціальну місію

Хороший юрист коштує дорого. Коли він потрібен людині, котра не має грошей, щоб отримати законні виплати – це замкнене коло. Саме це коло й покликаний розірвати стартап HELP Chornobyl: автоматизований онлайн-сервіс кваліфікованої юридичної допомоги ліквідаторам, що допомагає отримати гарантовані державою виплати.

“Не так складно було у 1986, як сьогодні отримати свої законні виплати” – кажуть ліквідатори, яких за даними Мінсоцполітики (https://www.msp.gov.ua/news/19391.html) в Україні близько 200 тисяч, та ще півтора мільйона постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. У 1986-му, навіть не знаючи які наслідки можуть бути, Герої-ліквідатори ризикували своїм життям, заради життя мільйонів людей по всьому світу. Сьогодні вони потребують нашої з вами допомоги, щоб отримати те, що визначено їм за законом.

Через постійні зміни у законодавстві, відсутність загального електронного реєстру потерпілих та ліквідаторів, втрату даних та застарілу бюрократичну систему, вони знаходяться в постійному процесі відстоювання своїх виплат.  Іноді, не отримання цих виплат відображається на різкому зниженні їх рівня життя. Через радіаційне опромінення у 86-му, вони мають негативні наслідки для здоров’я, які проявляються з часом все більше, а лікування їх коштує дуже дорого.

«Проблеми чорнобильців для багатьох невидимі, наче радіація, але — так само руйнівні. Вони замовчуються — так само, як колись замовчувалася катастрофа. А люди, чиї питання на папері наче давно вже вирішені, в реальності лишаються сам на сам зі своєю бідою, без юридичної допомоги, котру вони просто не можуть собі дозволити», – зазначає Валерій Коршунов, засновник проєкту, голова МГО «Європейський інститут Чорнобиля»,  культурний діяч, член Громадської Ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Його команда вже понад чотири роки реалізує соціальні, освітні та культурні проєкти на тему Чорнобиля, й за цей час дізналася про десятки й сотні історій боротьби людей із бюрократичною машиною за свої, гарантовані законом, соціальні виплати.

Деякі з цих питань навіть вирішуються. Наприклад, 7 квітня 2021 року Конституційний Суд визнав неконституційною норму закону 2014 року, за якою Верховна Рада зменшила пенсії по інвалідності громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та залишила без належних виплат близько 40 000 ліквідаторів на 7 років. Після років у судах, нарешті є шанс повернути недоотримані виплати для цих 40 000 героїв!

В той час, поодинокі справи, так і залишаються невирішеними. Адже робота юристів з їх розв’язання коштує дорожче виплат, які в результаті отримує ліквідатор. Такі справи частіше за все стають системними, тому проєкт HELP Chornobyl працює над їх автоматизацією, щоб мати можливість одночасно допомогти великій кількості осіб.

Як саме діє HELP Chornobyl?

Розробники HELP Chornobyl створили єдину онлайн систему, куди ліквідатори можуть звернутись за безкоштовною первинною юридичною консультацією. Долучили до проєкту досвідчених профільних юристів, які багато років працюють з ліквідаторами, та разом розробили CRM систему, яка автоматизує значну частину їх паперової роботи, котра забирає багато часу, чим значно здорожчує послуги.

За даними, що користувач самостійно вносить на порталі Help Chernobyl.com, онлайн-система може сама, безкоштовно для заявника, згенерувати типові листи, скарги, звернення, які профільні юристи вже відправляють у потрібні інстанції.

Надалі, окрім безкоштовної онлайн консультації, у HELP Chornobyl з’явиться перелік юридичних послуг, які можуть бути вирішені онлайн, а також окрема сторінка, де кожен зможе допомогти деяким ліквідаторам у скрутному становищі за системою донейтів.

Проєкт HELP Chornobyl був розроблений МГО Європейський Інститут Чорнобиля у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Встановити головне зображенняСтійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу, та реалізується за партнерства Національного музею «Чорнобиль», МГО «Центр Прип’ять.ком», проєкту ARTEFACT.

Запуск стартапу HELP Chornobyl саме зараз – особливо актуально, адже цифрова трансформація відбувається у різних сферах нашого життя, що дає можливості для покращення життя вразливих соціальних груп.

Проєкт відкритий до співпраці та партнерства – email: HelpChornobyl@gmail.com

Слідкуйте за проєктом у соціальних мережах: https://www.facebook.com/HelpChornobyl

 

Додаткова інформація

«Європейський інститут Чорнобиля» – міжнародна громадська організація, головною метою якої є всебічне дослідження, популяризація та поширення інформації стосовно Чорнобильської аварії та її наслідків для України та Європи, через реалізацію наукових, дослідницьких, освітніх, культурних, соціальних проєктів та ініціатив.

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *