«RO-UА» – фест у Сучаві об’єднав молодих чернівчан і румунів

Підвищення мотивації до навчання дітей та молоді є пріоритетом як для Румунії, так і для України. І саме значення «RO-UА» має породжувати нові проєкти співпраці між державними установами та неурядовими організаціями, з наголосом на професійній освіті та підтримці інтеграції дітей та молоді з числа біженців з України.

Саме за цією міжнародною програмою транскордонної співпраці юні живописці, учні Чернівецького Вищого професійного училища №5,  цього тижня побували в Румунії на молодіжному мистецькому фестивалі, де заклад уже два роки поспіль бере участь.

Упродовж трьох днів чернівецька молодь не тільки відвідала кілька коледжів та ліцеїв Сучавського повіту та познайомилася з пам’ятками історії й культури Південної Буковини, а й провела майстер-класи з розпису по дереву для румунських школярів, представила виставку власних виробів українських традиційних ремесел, добірку короткометражних фільмів.

Як розповів керівник Асоціації консультантів з розвитку громад (Сучава), яка організувала фестиваль, Петру-Васіле Гафюк, мистецька творчість молоді з Румунії та України стала центральною темою фестивалю «ROUA Film Fest», організованого в Сучаві 7-9 листопада. Для фестивалю молодь із навчальних закладів України й Румунії підготувала 30 короткометражних фільмів у рамках реалізації проєкту «Smart4Youth – підтримка, мобільність та мистецтво для молоді через кордон Румунія – Україна» (2SOFT/1.1/139) за фінансової підтримки Спільної операційної програми Румунія Україна 2014-2020.

Фестиваль відбувався щодня в різних місцях. Серед багатьох заходів була і виставка малюнків «Youth4Peace/Молодь за мир», створених дітьми-біженцями в Сучаві під керівництвом художника Міхая Панзару-Піма.

Наскільки серйозно  наші сусіди ставляться до транскордонної співпраці, свідчить Послання солідарності для молоді України, яке надіслали Нікулай Барбе – віце-президент Сучавської повітової ради, Лаура Штадлер – з Національного агентства протидії торгівлі людьми – Сучавський регіональний центр та д-р. Лейзерюк Делія-Іоана – мистецтвознавець і делегат Повітової дирекції культури Сучава, Анка Гутт – референт із комунікацій з Регіонального офісу транскордонного співробітництва, Юлія Вюріх – представниця муніципального театру “Матей Вішнєць” Сучава, Шеріфт Шаркаві з Організації Об’єднаних Націй, Вища комісія у справах біженців.

Надія Макушинська, ВПУ №5

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *