Посадовець Чернівецької ОВА розтратив гумдопомоги майже на мільйон

Правоохоронці повідомили посадовцю Чернівецької ОВА про підозру в розтраті гуманітарної  допомоги майже на мільйон гривень.

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що у березні цього року Чернівецька ОВА отримала гуманітарну допомогу у вигляді медичних спецавтомобілів.

Та, отримавши від благодійників автомобілі для надання швидкої медичної допомоги, частину з них зловмисники використовували для платного перевезення осіб до медичних закладів інших регіонів України. Користуючись своїми повноваженнями на отримання, розподіл і цільове використання такої допомоги, посадовці обласної військової адміністрації вчинили розтрату частини транспортних засобів. Попередньо, заступник начальника ОВА Артур Мунтян своїми незаконними діями завдав державі збитків на загальну суму понад 900 тисяч гривень.

Зловживаючи службовим становищем, заступник начальника обласної військової адміністрації у змові з іншими посадовими особами знехтував важливістю цільового використання гуманітарної допомоги в період воєнного стану. За такі дії їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Злочинну діяльність групи посадовців Чернівецької ОВА та однієї з благодійних організацій задокументували співробітники підрозділу захисту інтересів суспільства і держави та Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області спільно з СБУ. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснює Чернівецька обласна прокуратура.

Слідчі поліції повідомили посадовцю про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме у розтраті майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, що вчинена у особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану. Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області повідомив, що наразі триває досудове розслідування: правоохоронці встановлюють всі обставини злочину та інших осіб, причетних до розтрати гуманітарної допомоги.

 

Від «Версій»

Нагадаємо, що не пройшло й місяця, як на пресконференції начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук закликав журналістів, наголошуючи на тому, якщо вони вважають себе професіоналами, провести власне журналістське розслідування для з’ясування того, де зараз перебувають автомобілі швидкої допомоги, які надійшли з Італії. Бо за його, мовляв, інформацією вони всі зараз у ЗСУ.

Та нині, одразу ж після публікацій у національних ЗМІ інформації про оголошення підозри заступнику начальника ЧОВА, Сергій Осачук провів брифінг, на якому, коментуючи резонансну справу, назвав звинувачення у бік ЧОВА щодо причетності окремих чиновників до розкрадання гуманітарної допомоги «надзвичайно спекулятивними та маніпулятивними», а також «безпідставними та недоведеними в суді». Саме тому, мовляв, «відреагувати на ці заяви – мій обов’язок».

Далі очільник області наголосив, «що ЧОВА є справедливою, прозорою і діє в межає закону та визначених постанов уряду України і не перевищує їх».
Натомість буковинці, обговорюючи у цю ситуацію соцмережах, цікавилися, приміром, яким чином опинилися на Калинівському ринку бронежилети з написом не для продажу, та які… ПРОДАЮТЬСЯ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *