Будинок буковинці надали нам безстроково і безкоштовно! – переселенці з Харкова

– Спершу ховалися від обстрілів у підвалі – протягом тижня. І вдень, і вночі було чути дуже сильні вибухи. Спершу обстрілювали військові частини, потім все підряд. Але в наших серцях жила надія, що скоро цей жах закінчиться. Та коли один із снарядів упав зовсім близько біля нашого будинку, схопили донечку й усі необхідні речі та поїхали. Ми не знали куди, та потрібно було тікати,–  згадують  Анастасія та Микола, подружжя переселенців із Харкова. – Першу ніч ми ночували в одних господарів, потім – у других. Дуже вдячні цим людям за їхню доброту та чуйне серце.

5 березня родина із Харкова прибула до Чернівців. Нині вони оселилися у Заставні. Житло у користування – безкоштовно і безстроково – надала їм сім’я  Маруняків. Тепер харків’янам є де жити. У будинку є кухня, спальня, туалет та все необхідне для комфортного проживання.

…2019-го Маруняки поїхали на заробітки в Італію. Коли дізналися, що з початком повномасштабної війни на Буковину приїхало понад сто тисяч біженців, одразу ж вирішили поселити у своєму будинку східняків, які втекли від нальотів літаків, бомбардувань та ракетних ударів. Отож розмови про те, що буковинці наживаються на чужій біді, поселяючи у своїх будинках нещасних людей та беручи за це тисячі баксів, не відповідає дійсності.

До слова, Маруняки також  активно займаються волонтерством у Італії: зустрічають біженців,  інформують, де можна безкоштовно поїсти, прийняти душ, отримати SIM-карту.

Та попри те, що, як каже переселенка Анастасія, їм «дуже пощастило з господарями» і вони «безмежно вдячні, що в цей час знайшли такий прихисток», їм дуже хочеться якомога швидше повернутися додому. У Харкові у них була квартира та чи вціліла  не знають. Анастасія працювала вчителькою, Микола займався ремонтом машин.

– На початку червня планую повернутися до Харкова, – каже чоловік –. Але поки один, без дружини. В мене є багато справ у місті, спробую повернутись до роботи, щоби забезпечити сім‘ю.

Подружжя вірить, що розлука буде недовгою і після перемоги вони зможуть усією сім‘єю повернутись до Харкова, щоб відбудувати рідне місто.

 

Юлія Калинчук, студентка кафедри журналістики філологічного факультету ЧНУ

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *