Чому Спас іменують Яблучним?
Яблучному Спасу присвячено безліч народних звичаїв і традицій. Але насамперед його пов’язують з початком осені, а також суттєвих змін у природі. Є навіть у цього спаса ще одна назва — Осеніни. А в церковному календарі на цей день припадає свято Преображення Господнього. Цей день присвячений спогаду про перетворення Христа своїм учням. Відбулася ця подія на горі Фавор. Християнські і поганські традиції дуже взаємопов’язані між собою, тому Преображення Господнє в народі стало більше відомо як Яблучний Спас.
Це свято має безліч народних назв. Наприклад, свою назву воно отримало тому, що саме в цей час дозрівав новий врожай винограду. У тих же районах, де він не вирощувався, люди освячували яблука. До настання Спаса не дозволялося їсти ні яблука, ні будь-які страви з них. А от на саме свято збирали урожай, освячували яблука в церкві, а потім їли їх.
До наших днів збереглося одне з головних призначень Спаса — духовне перетворення людини.
Як ще називають свято
Яблучний Спас має й інші назви. Приміром, в народі він також відомий як Середній Спас, так як наголошується між Медовим і Горіховим. Через те, що в цей день починався масовий збір гороху, Яблучний Спас отримав ще одну назву — «гороховий». До речі, іноді люди організували з цієї нагоди «Горохів день». Також в народі застосовувалися такі назви, як «Осеніни» (пов’язано з приходом осені), «друга зустріч осені».
Про історію свята
Вперше церковні джерела згадують про свято ще на початку четвертого століття. У Євангелії є опис преображення Господа. Сталося воно на горі в присутності найближчих учнів Христа. В цей час всі вони посилено молилися.
Православні віруючі відзначають цей день 19 серпня. Місцем, де відбулося Преображення, називають гору в Галілеї — Фавор. Згідно євангельським описам, Христос піднявся на гору зі своїми учнями, щоб помолитися. У цей час Його обличчя засяяло сильніше сонця, одяг став білим і засвітився. Учням, які у цей час з Ісусом (Якову, Івану і Петру), з’явилися два пророки зі Старого Завіту. Вони довго розмовляли з Господом про Вихід. Христос не дозволив говорити про все своїм учням, поки не воскресне.
Церковне значення події
Для православних християн Преображення належить до двунадесятих свят. У всіх храмах проводяться молебні, співаються канони. Священнослужителі одягають урочисте оздоблення. Свято відзначається під час Успенського Посту. За статутом дозволяється вживання рибних продуктів вина і масла. При цьому залишається заборона на яйця, м’ясо та молоко.
Народні традиції
З яблучним Спасом в народі пов’язано безліч цікавих звичаїв і прикмет. Люди свято вірили в них, та вважали, що завдяки їм можна залишатися здоровими і отримати благополуччя для всієї родини.
Традиційно прийнято пригощати освяченими яблуками людей в пам’ять про всіх загиблих. Люди вірили — чим щедріше нагодуєш смачними плодами, тим краще до померлих близьких буде ставитися Господь.
Якщо до свята батьки померлих діток не їдять яблука, ангели на небесах їх роздають. Матері, що втратили своїх чад, в день свята святять яблука і відносять їх на могилки.
А ще в народі вірили, що в день спаса яблука набувають чудодійну силу. Якщо відкусити плід і при цьому загадати бажання — воно неодмінно має здійснитися.
Люди знали ще одну прикмету: припав жаркий день — взимку не чекай снігу, дощова ж погода віщувала снігові зимові місяці.
У народі вважалося — якщо в цей день два рази сяде муха, людина буде успішною протягом усього року. Тому говорили: «Будь терплячим на Спас навіть до мух, щоб не упустити удачу!»
З Яблучного Спаса починалася спекотна пора для селян. Плоди заготовляють про запас: з яблук роблять всілякі варення та джеми, їх засушують і замочують. А на саме свято хазяйки готували безліч страв, які потім роздавали бідним і хворим.
Саме з цього свята в полях починалася жнива ярих культур, а також посів озимих. А народні цілителі в цей час вели заготівлю лікарських трав. У народі ж на ці дні припадали масові гуляння.
Яблука наливні полюби — здоров’я відмінне чекай
Відомо, що навіть у раціоні печерних людей постійно були присутні яблука. А в Європу ці чудові плоди потрапили завдяки римлянам. Сьогодні яблука — один з найбільш відомих у всьому світі фруктів. Їх можна вживати як в свіжому вигляді, так і в приготуванні багатьох страв. Сьогодні господині готують з них всілякі варення, роблять компоти і сидри, випікають торти і пироги.
Медики рекомендують вживати не менше одного яблука в день, так як в них міститься величезна кількість всіх необхідних людині речовин. До того ж вони дуже легко засвоюються організмом і допомагають зберегти відмінне здоров’я.
Що можна приготувати з смачних і корисних плодів
Вареники
Необхідно:
- 200 мл молока;
- 2 яйця;
- 170 грам цукрового піску;
- 500 грам борошна;
- 30 грамів масла (вершкове);
- 300 грам сметани;
- 1 кілограм свіжих яблук;
- сіль.
Як приготувати:
З молока, борошна, одного яйця, вершкового масла, двадцяти грамів цукру і солі потрібно замісити тісто. Яблука необхідно почистити від шкірки. Серцевину прибрати. Після цього нарізати яблука на невеликі шматочки, додати 150 грам цукру і трохи води. На невеликому вогні варити до розм’якшення плодів, після чого яблука потрібно остудити.
Тісто треба розкачувати тонко. На кожен вирізаний з нього кружечок покладіть начинку. Сформуйте вареники.
У киплячій підсоленій воді вареники варіть на невеликому вогні близько 6-8 хвилин.
Можна подавати зі сметаною або будь-яким іншим соусом.
Яблучна шарлотка «Лакомка».
Необхідно:
- 2 склянки цукру;
- 3 великих яблука;
- 2 склянки борошна;
- 8 яєць;
- лимон;
- масло вершкове.
Як приготувати:
Вимити яблука і порізати їх на кілька частин. Дістати серцевину. Яблучну м’якоть наріжте ще дрібніше, покладіть в каструлю і залийте лимонним соком. Поки суміш настоюється, збийте яйця в піну. Не зупиняючись, засипте невеликою цівкою цукор. У цю масу поступово додайте борошно. Обережно перемашайте.
Деко або форму для випічки необхідно змастити вершковим маслом і злегка присипте борошном. Викладіть тісто, на нього — яблука і залишився тісто.
Випікайте в розігрітій духовці 40 хвилин.
Суфле з яблук.
Необхідно:
- цукор — 150 грам;
- яблука — 250 грам;
- білки яєчні — 12 штук;
- вершкове масло — 10 грам;
- цукрова пудра — 20 грам.
Як приготувати:
Вимити яблука, розрізати на кілька частин і прибрати серцевину. Викладіть плоди на деко, попередньо додавши трохи води. Запікайте до готовності.
Після того, як яблука будуть охолоджені, їх слід протерти через сито. У каструлю до яблук додайте цукор і варіть на невеликому вогні, постійно помішуючи. Коли маса стане в’язкою і густою, додайте в неї білки, збиті в піну.
Змастіть форму для запікання вершковим маслом.
За допомогою кондитерського шприца білково-яблучну суміш викладіть у форму. Випікайте в духовці при температурі 200 ° С. Готове суфле за бажанням можна прикрасити цукровою пудрою.