Щойно губернатор «наїхав» на митницю – уряд його зняв

 Саме за такою логікою відбулося зняття з посади голови Чернівецької облдержадміністрації Олександра Фищука. Бо факти, як відомо, – річ уперта. А вони свідчать про таке.

Напередодні появи інформації на звільнення з посади голови Чернівецької ОДА Фищука той відправив на ім’я прем’єр-міністра листа із вимогою звільнити ввесь керівний склад Чернівецької митниці ДФС. Зрозуміло, що перед такою кодою голова Чернівецької ОДА навів факти, які спонукали його до цього. Тож  лише кілька з них:

6 жовтня в Румунії сталася ДТП, яка набула значного резонансу. Чому? Бо у вантажівці, яка перевернулася, була контрабанда – цигарки на суму орієнтовно 1 млн. євро. Пропустили контрабанду співробітники Чернівецької митниці на пункті пропуску «Порубне – Сірет». Дозвіл на пропуск вантажівки надав начальник зміни О. Попадюк, який перебуває у тісних стосунках із начальником Чернівецької митниці ДФС М. Салагором.

А ще раніше, 29 серпня, на офіційному сайті Державної прикордонної служби України з’явилася інформація про викриття спроби незаконного переміщення морським шляхом з території України до Ізраїлю великої партії сигарет під виглядом туалетного паперу. Відправником вантажу була чернівецька фірма, яка оформила вантаж на Чернівецькій митниці ДФС і спрямувала його до Одеси для подальшого експорту в Ізраїль.

І подібні випадки є системними на митницях Чернівецької ДФС. Скажімо, 20 червня 2018 року співробітники Управління СБУ в Чернівецькій області, спільно зі співробітниками Прокуратури Чернівецької області, викрили механізм систематичного вимагання хабарів працівниками Чернівецької митниці ДФС на міжнародному пункті пропуску «Порубне». За результатами проведених невідкладних слідчих дій на робочих місцях митників правоохоронці виявили та вилучили чималі суми у гривнях та іноземній валюті. Затриманому в.о. начальника митного оформлення оголошено про підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України та обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як мала би відреагувати на це влада? Невідкладними заходами, чи не так? І вона  відреагувала. Та, як на мене, досить несподівано. Тож невже нині чесний губернатор стає  неугодним анахронізмом? Адже Олександр Фищук прийшов на посаду не з бізнесу, за його плечима майже 40 років державної служби. Та й під час Революції гідності він не відсиджувався по кабінетах, а був одним із організаторів Майдану та перебував у найбільш гарячих його точках. І племінники його служать у Збройних силах – один за контрактом, а другий на строковій службі. Та й перебуваючи на різних посадах, Фищук завжди витягав службу «на гора». Торік, приміром, Чернівецька область входила до п’ятірки кращих в Україні, а нині – до трійки лідерів. Тож висновок напрошується невтішний: Фищук не зручний аферистам, які переплутали державну кишеню із власною.   

Як стало відомо авторові цих рядків, ця історія має ще й політичний підтекст. Утім, дивуватися не доводиться. Політичні експерти давно визнали, що основою державної та кадрової політики в Україні є брехня та «договорняки».  

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»     

 

P.S. Редакції стало відомо що 21 жовтня журналіст народної інформаційної агенції «Журналісти проти корупції» Микола Петіченко направив листа на ім’я Президента, прем’єр-міністра, головного прокурора України, голови СБУ, міністра внутрішніх справ, керівництва прикордонної служи, ДФС та НАБУ, а також до посольств Німеччини та Франції в Україні, ще й нардепу Бурбаку та іншим не менш відповідальним за життя українців особам. У ньому він посилається на попередньо відправлену ще у вересні інформацію та наводить свіжі випадки, підтверджені документально, щодо провезення через митниці Чернівецької ДФС, якими керує п.Салагора, значної кількості контрабанди – на мільйони євро. У листі фігурують прізвища, митників, які оформляли контрабанду, номери машин, що перетнули незаконно кордон, – одне слово, інформація, за якою влада мала би вжити невідкладні заходи…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *