Бюджет-2018: Утримання Порошенка коштуватиме платникам податків дорожче, ніж освоєння космосу

Cуттєве покращення відчують всі силові структури, лояльні до влади…

Утримання уряду, президента й парламенту в 2018 році подорожчає на два мільярди. Лідером стане президент, господарство якого коштуватиме більше, ніж, наприклад, усі космічні програми України

Український бюджет наступного року зросте майже на чверть: з 775 до 948 млрд. грн. Про це свідчить проект бюджету на 2018 рік, оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Найпомітніше стрибнуть витрати на силовий блок: наприклад, утримання Міноборони – з 63 до 83 млрд грн, при цьому на закупівлю озброєння та військової техніки піде не шість мільярдів, як цього року, а 16. Міністерство внутрішніх справ, у свою чергу, отримає 63 млрд замість цьогорічних 46. 

Війна на сході має пояснювати ці тренди, але чи лише вона? Cуттєве «покращення» відчують на собі всі силові та правоохоронні структури, лояльні до влади – їх кошторис зросте на 20 – 40%. Наприклад, Генпрокуратурі наступного року додадуть два мільярди, збільшивши її бюджет до 6,7 млрд, Службі безпеки України докинуть півтора мільярди (збільшивши бюджет до 7,6 млрд), у Служби зовнішньої розвідки  фінансування зросте з 950 мільйонів до 1,5 мільярда, Адміністрації держспецзв’язку – з 1,5 до 2,2 млрд грн. Бюджет ДФС взагалі збільшиться майже майже удвічі: з 6,3 млрд до 11,8 млрд гривень.

У той же час, витрати на Національне антикорупційне бюро, діяльність якого заважає сумнівним схемам на владній верхівці, збільшиться лише на 10%, сягнувши 857 млн. Так само непомітно – на 10% – у структурі Генпрокуратури збільшиться фінансування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка працює в парі з НАБУ.

А, наприклад, бюджет Державного космічного агентства взагалі зменшиться з 2,9 до 2 млрд. Звісно, цей орган не є силовим чи правоохоронним, але в його структурі перебувають такі стратегічні підприємства як «Південмаш» та КБ «Південне», що працюють на оборону країни. Як відомо, останні розробляють та виготовляють ракетні комплекси та ракети.

Ще одне показове зниження фінансової підтримки торкнулось Національної суспільної телерадіокомпанії України з цьогорічних 900 млн грн до 777 млн. Хоча Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік», передбачає бюджет суспільного мовлення на рівні 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. Це – приблизно 1,5 млрд.

“Космічні висоти” бюджету

А ось витрати на вищі органи влади – уряд, парламент та президентську вертикаль – сягнуть справді космічних висот. Найбільше отримає господарство глави держави. На фінансування Державного управління справами, яке забезпечує діяльність гаранта Конституції та його адміністрації, у 2018 році передбачено 2,4 млрд грн. Майже на 700 мільйонів більше, ніж у поточному році. Для порівняння: стаття витрат «Медичне лікування, реабілітація та санаторне забезпечення особового складу ЗСУ, ветеранів військової служби та членів їх сімей, ветеранів війни» дорівнюватиме 929 млн грн.

Фінансування секретаріату уряду стрибне позначки з півмільярда до 1,5 млрд гривень. Як можна дізнатись із проекту головного фінансового документа, додаткові витрати підуть, наприклад, на:

  • фінансування розвитку іновацій (50 млн гривень)
  • створення офісу із залучення та підтримки інвестицій (50 млн гривень)
  • заходи з підтримки розвитку лідерства в Україні (15 млн гривень)
  • фінансування Державного агентства з питань електронного урядування (152 млн гривень)

На 40% зросте фінансування Верховної Ради: з 988 млн гривень до 1,67 млрд гривень. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *