Життя – не гра

У Всесвітній День боротьби зі СНІДом у Чернівцях організували волейбольний турнір між командами активної молоді та поліцейських

Організатори гри мали за мету не лише привернути увагу громади і суспільства до проблеми ВІЛ/СНІДу, пропагувати здоровий спосіб життя, а й долучитися до кампанії з достовірного інформування про шляхи передачі ВІЛ-інфекції.

«Це захворювання неможливо побачити, воно не передається повітряно-крапельним шляхом, у нього немає видимих симптомів і ознак, – каже виконавчий директор благодійного фонду «Нова сім’я Альона Бежан.

– Виявити його можна лише лабораторним способом, а от інфікуватися – через ризиковану поведінку: вживання ін’єкційних наркотиків, незахищений секс… Тому ми сьогодні закликаємо молодь завжди робити вибір на користь неризикованої поведінки – це раз, а друге – діагностуватися, якщо випадки такої поведінки були. Адже вчасне виявлення хвороби і відповідне реагування дозволяє надалі забезпечити цілком повноцінне життя».

Гасло цьогорічних змагань – «Я за життя», кажуть організатори, водночас наголошуючи, що життя – це не гра, і обов’язок кожного – берегти себе.

«Спорт – це альтернатива споживанню наркотиків, які часто ведуть до інфікування ВІЛ, – розповідає президент Чернівецького благодійного фонду «Нова сім’я» Тетяна Бережна.

– Мусимо усвідомлювати: у нас є не лише дорослі, а й діти, які перебувають на обліку як споживачі наркотиків. І на жаль, Україна сьогодні посідає перше місце в Європі з поширення ВІЛ/СНІДу. Серед безлічі розваг і ігор частина членів суспільства колись знайшли собі таку «гру». Наше завдання – змінити цю ситуацію. Ми – за безпечні ігри, такі як наприклад волейбол. Це наш внесок у профілактику ВІЛ/СНІДу. Сформувати толерантне ставлення до людей з ВІЛ-інфекцією, знайти шляхи запобігання поширенню цієї хвороби, переконати молодь зробити вибір на користь здорового способу життя, відмовитися від згубних звичок – це наша головна мета».

Громадських активістів підтримують і поліцейські. Наприклад, учасник їхньої волейбольної команди Олексій Швейко зазначає: «Зрозуміло, що найбільше виховання йде від сім’ї, а потім уже від школи чи наступних навчальних закладів, де перебуває молода людина. Але вибір завжди робить кожен особисто!»

Глядачами і щирими вболівальниками на цих змаганнях були чернівецькі старшокласники, які, окрім видовища, отримали від представників благодійного фонду і соціальних працівників отримали рекомендації, як захиститися від інфікування.

Кожен охочий також міг пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію у мобільній лабораторії: медики спочатку вичерпно консультували і пояснювали процедуру тестування, далі видавали тест-касети, і вже за 10-15 хвилин можна було дізнатися свій результат.

«Згідно з Законом про Національну поліцію, основним завданням поліції є превентивна робота, профілактична, – каже Ігор Пастух, інспектор зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції м. Чернівці.

– Наша задача – не боротися з наслідками, а працювати в цьому напрямку на упередження. Якщо ми доступно, переконливо розкажемо дітям про шкідливість вживання наркотиків, про переваги занять спортом, то вони виростуть свідомими громадянами, не будуть вживати алкоголь, наркотики, вчиняти протиправні дії. Будуватимуть нашу державу».

Звісно, що робота і профілактична, і з людьми чи родинами, які потрапили у складні життєві обставини, які стосуються ризикованої поведінки, триває цілий рік, а не лише першого грудня. Як зазначає заступник директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Ольга Світла, далеко не все з цієї можна широко демонструвати – адже це людські долі, на які може вплинути кожне необережне слово чи дія.

Але спорт, дружба, уважне ставлення до власного здоров’я, поінформованість – це те, що чого варто прагнути і що варто пропагувати. Що і робила цього дня у комплексі «Олімпія» партнерська мережа установ та організацій з профілактики наркоманії та інших залежностей серед молоді та дітей м. Чернівців: Чернівецький благодійний Фонд «Нова сім’я», Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та ГУ Національної поліції у Чернівецькій області.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *