Здорове харчування: їжа не на щодень

Є продукти, які ми охоче споживаємо, бо смачні. Та варто буди обачними: не всі улюблені страви можна їсти щоденно. Від деяких більше шкоди, ніж користі. Фахівці American Institute for Cancer Research (Американського інституту дослідження раку) склали список харчів, які не варто їсти щодня.

 

М’ясо очолило цей рейтинг. Котлети, гуляш, рагу, м’ясні супи  й багато іншого – зі свинини, яловичини, баранини – можуть значно підвищити ризик виникнення злоякісних утворень у шлунку і кишечнику, якщо вживати це щодня. Щоби перетравити м’ясо, організму треба 6-8 годин, а те, що не встигає перетравитися, починає гнити, в результаті виділяється метан, який руйнує вітамін В3, а без нього перестає виконувати свої функції інсулін: цукор у крові не перетворюється на глікоген, зростає ризик виникнення цукрового діабету.

Можна їсти не більше 50 грамів м’яса на грилі в тиждень, щоб не заподіяти шкоди організму.

Добавки у ковбасних виробах, зокрема нітрат натрію, загрожують нетравленням шлунка й можуть спровокувати діабет, гіпертонію, ішемічну хворобу серця, подагру й рак.

У ВООЗ зазначають, що шкоду для організму від ковбасних виробів можна прирівняти зі шкодою від куріння і надмірного вживання алкоголю.

Яйця на сніданок – джерело білка та вітамінів А, К, Д, мінералів, зокрема кальцію, натрію, заліза, фосфору, калію, теж не варто споживати щодня.  Яєчний жовток містить величезну кількість холестерину, що підвищує ризик атеросклерозу судин.

Картоплю смажену – свято для гурманів – теж не варто часто споживати: велика кількість олії завдає нищівного удару по печінці та підшлунковій залозі.

А картопляне пюре через вміст вершкового масла та молока підвищує вміст цукру у крові. А ще картопля сприяє набору ваги.

Ватрушки, булочки, печиво та інша здоба взагалі не мають  корисних компонентів. Вони збільшують ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *