Як позбутися кліща в домашніх умовах

               Порада лікарки чернівецького травмпункту.

Попрацювавши вдень на квітнику в дворі, чернівчанка пані Катерина вночі намацала у  себе на тілі кліща. Вона десь-щось-колись чула про них, тому й вирішила, що має терміново від нього позбутися, бо, не дай Боже, заповзе аж до мозку. Зрозуміло, що такі доволі дикі фантазії породив нічний страх, але варто, мабуть, зауважити, що незнання та екстремальна ситуація не є добрими порадниками. Тому жінка гарячково почала шукати в Інтернеті інформацію про те, як витягнути кліща.

На одному із сайтів надибала «перевірені методи» того, «як самостійно, не зашкодивши собі і зберігши паразита для досліджень, витягти кровососа». Найперше рекомендували скористатися пінцетом. Ним потрібно було захопити кліща якомога ближче до шкіри і повільно тягнути вертикально вгору. Якщо під рукою не було пінцету, радили взяти нитку, обвити нею довкола голови кліща, зробити вузлик і ніжно потягнути. Та найбільш дієвим й ефективним методом було використання інструментального набору для видалення кліщів. Але ж хто його має вдома? – питання риторичне. Утім,  в аптеці можна придбати спеціальну ручку-ласо.

До слова, серед перевірених методів чомусь вписали і використання олії. Хоча далі йшлося про те, що нею не варто змазувати кліща, оскільки це може змусити його випустити більше слини в місце укусу, збільшуючи й ризик передачі хвороб.

Одразу ж додамо, що іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань для людини і тварини, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. А живуть іксодові кліщі не тільки в парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше такий «гість» зустрічається у траві, на висоті близько 20-60 см і лише зрідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини.

Одне слово, знервована пані Катерина змастила кліща олією і почала його викручувати. Бо працюючи тренером, колись стала свідком того, як у стрибковій ямі юну спортсменку кліщ вкусив за коліно. А її колега-тренер спритно викрутив «кровопивцю».

Та у пані Катерини такої спритності не було, тож голова кліща залишилася в тілі. Довелося їй викликати таксі та їхати до травмпункту Чернівецької лікарні швидкої допомоги.

                               Як стовідсотково і легко позбутися кліща

Лікарка травмпункту пані Марія дуже швидко витягла залишки кліща з тіла потерпілої, обробивши та заклеївши ранку. Саме вона і пояснила, як треба вдома позбуватися, а не витягати (!), кліщів.

  1. Візьміть ватку, марлю або спонжик, зволожте і натріть господарським милом до утворення піни.
  2. Легенько втирайте цю пінку в тіло круговими рухами за і проти годинникової стрілки в тому місце, де присмоктався кліщ. І цього буде достатньо, аби він сам виліз.
  3. Після цього продезинфікуйте місце укусу спиртом, хлоргекседином чи іншим антисептиком. Не рекомендується використовувати зеленку, йод, фукорцин. Після видалення кліща обов’язково зверніться до лікаря в перші 72 години — це допоможе виявити та профілактувати хвороби, що їх переносять кліщі.

                             Екстрена профілактика антибіотиками та вакцинація імуноглобуліном

Спеціалісти радять не відмовлятися від  екстреної профілактики антибіотиками після укусу кліща. В усіх вікових групах рекомендоване застосування одноразової дози доксицикліну (200 мг для дорослих) протягом 72 годин після видалення кліща.

Для екстренної профілактики та лікування кліщового енцефаліта у дорослих і дітей треба ввести не пізніше  72 годин (3-х діб) після укусу протикліщовий імуноглобулін у дозі 0,1 мл на кг масси тіла.

                        Чого бояться кліщі

Помічним у боротьбі з кліщами є  аромат герані. Не люблять також кліщі і полину, який, до речі, зовсім не вибагливий до вирощування. Ефективними є шавлія і чебрець. Шавлія окрім кліщів допомагає боротися також із міллю, а свіжий запах чебрецю ефективно відлякує чимало й інших комах.

Прикметно, що нині на Буковині кліщі зустрічаються протягом року. Зокрема, на травмпункті зафіксований випадок ураження кліщем у… лютому.

«Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *