В Україні стрімко дорожчають ліки

Лікуватися в Україні стане ще дорожче. Аптеки переписують цінники мало не щодня. Вартість медпрепаратів зростає буквально «з коліс»: на багатьох товарах вказана одна ціна, а коли продавець пробиває її на касі, то спливає зовсім інша сума. У середньому ціни зросли на 5-7%, але деякі препарати подорожчали й на 10-15%. А ще в аптеках радять покупцям скуповувати ліки, які ще продаються за старими цінами, «поки не подорожчали».

Який сьогодні курс валют?

Пам’ятаєте про інфляційні очікування, закладені в Держбюджет на 2018 рік? Що долар до кінця року вартуватиме по 30 грн. Так от, джерело (без імені, зрозуміло) поділилося сайту «Страна», що 30 грн за долар і 35 за євро імпортери закладали ще до нового року. А наразі цінники на нові партії ліків рахують уже по 31 грн за долар і 36-37 за євро. Що буде до кінця року, цілком прогнозується.

«Але» від Антимонопольного комітету

Невтаємничені в аптечний бізнес українці навіть не здогадуються, що у договорах на постачання фіксується курс валют або покриття курсової різниці за умови «стрімких девальваційних процесів». Цікаво покупцям ліків дізнатися й про те, що імпортери мають можливість отримати знижку на певні ліки. Та спробуйте знайти хоча б якісь медикаменти, які не дорожчають через знецінення гривні: усі компенсації та знижки постачальники просто кладуть собі до кишені.

Як з’ясували в АМКУ, у багатьох аптеках ціни щодня підганяються спеціальними програмами під валютний курс, причому стосується це не лише щойно отриманих ліків, але й старих партій товару, які давно вже покриваються порохом на полицях.

А ще в АМКУ зазначають, що держава Україна практично не контролює ціни на медикаменти. Воно й не дивно, адже фірми, які постачають ліки, належать олігархам або тим здоровим хлопцям, які сидять у Верховній Раді. Як зауважило джерело «Версій» (теж без прізвища), аптеки додають до медпрепаратів 10-15% вартості й дуже рідко – 25%, але в пресі усі стрілки переводяться на аптеки, що це вони, мовляв, заробляють на людях. А те, що на нас заробляють, то це незаперечно. Такий приклад. У наших аптеках з’явився ефективний гомеопатичний французький препарат, рекомендований при грипі і застуді – оцилококцінум. Він не тільки лікує, але й запобігає захворюванню. При цьому його вплив на печінку практично мінімальний, тоді як інші противірусні препарати цим похвалитися не можуть. Тому його дозволяють давати навіть діткам із 2-х років. Так ось у нас у Чернівцях оцилококцінум нещодавно коштував 180 гривень. А в сусідній Румунії автор цих рядків придбала його у той самий час за 150 грн.

…Навряд чи когось втішить, що ліки  зросли в середньому лише на 14,7%, тоді як  продукти харчування та комуналка в ціні минулого року – на 20%. Бо так чи інакше вибір постає – або їсти, або лікуватися. На всі Чернівці знаю лише одну аптекарку, яка рекомендує стареньким вітчизняні ліки, більш дешеві ніж ті, що у них в рецепті…

Як зміниться продаж ліків за новими цінами – залишається лише гадати. Експерти прогнозують, що українці просто менше ходитимуть до аптек.

Чи доступні «Доступні ліки»?

Забезпечити українців доступними ліками покликана державна програма компенсації коштів за препарати. Вона поширюється на бронхіальну астму, цукровий діабет другого типу та серцево-судинні недуги й містила 180 препаратів. Нещодавно Мінздоров’я додав до цього переліку ще 40 найменувань. Але цілком безкоштовними будуть тільки 39 препаратів, що менше, ніж раніше. Ви певні, що натрапите на ліки з цих 39 безкоштовних?

Та й чула на лекції одного лікаря, що препарати для боротьби з гіпертонією, що є у переліку «Доступних» далеко не найкращі.

Та ще й перед Новим роком і після програма «Доступні ліки» працювала з перебоями.

Як сказали у Мінздоров’ї, перебої з грошима пов’язані із тим, що місцева влада … не розподілила їх між медзакладами та аптеками. Тільки, мовляв, дві області – Чернігівська і Полтавська спрямували кошти до закладів охорони здоров’я. Натомість Ігор Незборецький, начальник управління охорони здоров’ֽя Чернівецької міської ради, спростував цю думку, зауваживши, що у Чернівцях усі медзаклади та аптеки гроші на свої потреби давно отримали. І якщо хтось із пацієнтів не в змозі отримати ліки за програмою, йому варто звернутися до управління охорони здоров’я.

Лариса ВІВЧАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *