Святий Миколай приніс діткам, які борються з онконедугою, подарунки й позитивні емоції

Благодійний фонд «Подаруй дитині життя» традиційно провів театралізоване дійство із сюрпризами й подарунками для маленьких пацієнтів відділення кардіоонкогематології обласної дитячої клінічної лікарні №1.

Пацієнтами відділення Фонд, яким від дня його створення керує відомий на Буковині підприємець-доброчинець Франц Федорович, опікується вже упродовж 10 років. День святого  Миколая, Різдво, День онкохворої дитини та річниця  відкриття фонду – це лише приводи зустрітися з малюками, які по кілька місяців проводять у лікарні, аби здолати хворобу. А між цими приводами – постійна наполеглива робота з підготовки свят,  збирання коштів, закупівлі ліків у співпраці із самовідданими медиками. І позитивні емоції діток – не менш важлива складова їхнього лікування, ніж медикаменти чи діагностична апаратура. Бо, чесно кажучи, лікувальному закладу не бракує хіба що світлих голів і золотих рук персоналу – решти заклад дуже потребує.

– Цього року ми організували в актовій залі кардіоонкогематології шоу клоунів і аніматорів, – каже Франц Карлович Федорович. – І щиро раділи усмішкам 28-ми малих пацієнтів, які відгукнулися на наше запрошення. Це і дітки, що перебувають у стаціонарі, і такі, що на підтримуючій терапії лікуються вдома. Хто-хто, а вони та їхні батьки точно знають, що для одужання, окрім ліків, надзвичайно важливі позитивні враження та  емоційний стан пацієнта. А окрім емоцій, ми, звісно, подбали і про матеріальні речі.

Франц Федорович подякував доброчинцям, які долучилися до розваги малих пацієнтів: за святковий стіл – ресторану «Наш двір», за святковий настрій – творчому об’єднанню «Молодість» і аніматорам «Be Happy», за смачні подарунки: Центральному гастроному «Колос», приватним підприємцям Олександру Головатюку, Марії Сумарюк, Ванді Жолтовській, Маріну Садовому, Магазинам «Смайл», «Чашка», «Берегиня», мережам магазинів «Тайстра», «Фруктовий караван», «TOR-BA», ТОВ «Класік і К», ТОВ «Олбі-Рос Корона»; за іграшки –  Міс Українській Діаспорі 2014 Уляні Фенин, Чернівецькій єврейській месіанській синагозі «Бейт Сімха», партнерам з Канади в рамках проекту «Любов-Лав».

Завідувач відділення кардіоонкогемотології ОДКЛ №1 Михайло Гнатюк дякує усім «помічникам Святого Миколая» та іншим доброчинцям, які підтримують його пацієнтів і у свята, і в будні. Це і популярні співачки  Віра Брєжнєва і Тіна Кароль, і різноманітні фонди, й анонімні благодійники… А особлива подяка від нього – Фонду «Подаруй дитині життя», з яким пліч-о-пліч медики і пацієнти крокують уже десятиліття.

– Зараз у нас лікується 17 дітей, за рік в цілому поступило 26, – розповідає Михайло Гнатюк. – 174 дитини отримали лікування і перебувають під диспансерним наглядом. Переважно ці діти прогностично здорові».

Здорові! Чи не це найбільше щастя після всього пережитого? Так, хтось із них ще обстежується щотримісяці у перші два роки після подолання хвороби, далі – щопівроку упродовж 5 років після виписки. Хтось – на підтримуючій терапії і п’є ліки протягом двох років. Але діагноз, як правило, знімається. І лікар знає, що внесок Фонду Франца Федоровича у той довгоочікуваний запис в медкартці «Здоровий» понад 170 дітям – неоціненний. Адже це і придбані для когось Фондом дорогі ліки, і оплачене комусь діагностування чи лікування за межами Чернівців…

Лікування могло би бути легшим, кращим, швидшим, якби лікарня мала те необхідне обладнання, без якого медицина вже не відповідає нормам, потребам і викликам часу. У медзакладі немає бактеріологічного аналізатора, за допомоги якого збудника хвороби можна визначити за лічені години – змушені чекати результату щонайменше тиждень. У цілому місті немає комп’ютерного томографа для дітей – тільки у приватних клініках, де вартість одного обстеження коливається від 4 до 6 тис. грн, а таких досліджень один маленький пацієнт потребує від 4 до 10! Та й загалом, каже лікар, в області немає жодної державної лікарні, яка відповідала би сучасним світовим стандартам…

Лікар радить батькам бути уважними до малюків. Щопівроку робити загальний аналіз крові, проводити ультразвукове дослідження черевної порожнини, контролювати сердечко, не уникати нагляду педіатра чи сімейного лікаря. Звертати увагу на болі в ніжках, на носові кровотечі, на лімфовузли, на блідість шкіри… І, зазвичай, забезпечувати нормальне харчування.

– На жаль, до нас поступають діти із занедбаною недугою – як правило, на 3-4 стадії, – розповідає Михайло Гнатюк. – Батьки або зайняті роботою, аби утримати родину, або перебувають на заробітках за кордоном, а діти – на інших родичах чи навіть сусідах.  І педіатри не встигають відстежити.

…Та коли святкового дня у голові рояться геть несвяткові думки, візит доброчинців стає тим промінчиком, який піднімає настрій і пацієнтам, і їхнім родинам, і медикам. Адже у свято хочеться вірити, що всі проблеми – несправжні, і немає нічого справжнішого за дитячу усмішку.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *