Щодня новий випадок туберкульозу реєструють на Буковині

«Зупиніть туберкульоз, поки я живий!» . Під таким гаслом цього року проходить Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який щорічно 24 березня відзначають усі країни світу. Саме цього дня 1882 року Роберт Кох заявив, вразивши наукову спільноту, що знайшов причину цієї хвороби – туберкульозну бацилу. Відкриття Коха проклало дорогу до діагностування та лікування цієї недуги.

Туберкульоз (ТБ) – інфекційне захворювання, що, як і нежить, передається через повітря. Люди з ТБ бактеріями в легенях можуть при кашлі, чиханні, навіть під час розмови заражати інших. Для інфікування достатньо вдихнути лише незначну кількість бацил.
Після інфікування є триОстанні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) свідчать, що рівень смертності від туберкульозу знизився за останні 20 років на 40%. Та в умовах недостатнього фінансування ці досягнення перебувають під загрозою.

За даними ВООЗ, нині одна третина населення нашої планети інфікована бацилами туберкульозу; кожну секунду одна людина заражається туберкульозом; кожні 20 секунд – одна людина помирає від цього захворювання. В Європі щогодини реєструють 49 нових випадків захворювання і 7 смертей, причиною яких є туберкульоз.

Останні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) свідчать, що рівень смертності від туберкульозу знизився за останні 20 років на 40%. Та в умовах недостатнього фінансування ці досягнення перебувають під загрозою.

За даними ВООЗ, нині одна третина населення нашої планети інфікована бацилами туберкульозу; кожну секунду одна людина заражається туберкульозом; кожні 20 секунд – одна людина помирає від цього захворювання. В Європі щогодини реєструють 49 нових випадків захворювання і 7 смертей, причиною яких є туберкульоз.

Україна далеко не виключення з цих загальносвітових тенденцій – щодня у нас реєструється 102 нових випадки захворювання на туберкульоз. І хоча протягом останніх п’яти років вдалося стабілізувати епідемічну ситуацію – знизити рівень захворюваності і смертності від туберкульозу – ситуація залишається ще дуже напруженою. Це зумовлено соціально-економічними та медичними чинниками, зокрема, наявністю значної кількості хворих, які перебувають у місцях позбавлення волі, недостатнім фінансуванням медзакладів, поширенням хіміорезистентного туберкульозу тощо.

На Буковині щодня реєструється новий випадок туберкульозу, кожні 4-5 днів хворий на туберкульоз помирає.

Існує низка факторів, які сприяють захворюванню на туберкульоз. До них належать: алкоголізм, наркоманія, куріння, харчування з недостатньою кількістю білків, вітамінів, важкі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес, цукровий діабет, виразкова хвороба 12-палої кишки, ВІЛ-інфекція. Збудник туберкульозу має здатність уражати всі органи – кістки, суглоби, гортань, очі, шкіру, нирки, кишечник тощо. Але найчастіше він уражає легені.
Симптоми ТБ залежать від місця ураження. При активній формі ТБ легень: кашель, інколи з мокротинням або кров’ю більше 2 тижнів; біль в грудній клітці; задишка.

Загальні симптоми: слабість, швидка втомлюваність; погіршення апетиту; втрата ваги; підвищення температури тіла та пітливість вночі.

При наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря, не займатися самолікуванням!!!
Своєчасне виявлення туберкульозу має велике епідеміологічне значення, бо після діагностування хворому негайно призначають лікування і поширення інфекції стає мінімальним через 6-8 тижнів після початку лікування. Хворі швидко стають незаразними і в кінцевому результаті виліковуються.

Та не всім хворим на туберкульоз допомагає лікування. Це буває, коли їхнє захворювання викликане штамом ТБ, стійким до одного чи більше стандартних препаратів. Йдеться про резистентний до ліків туберкульоз. Мультирезистентний туберкульоз залишається серйозною проблемою, бо вимагає більш тривалого лікування комплексом ліків, але навіть у цьому випадку існує досить високий ризик смертельного завершення хвороби (його можна прирівняти до ризику летальності в доантибіотикові часи).

Декілька фактів про туберкульоз:

● В однієї з десяти осіб, інфікованих збудником TБ, протягом життя розвивається активна форма TБ. Для осіб з ВІЛ цей ризик значно вищий.

● ТБ і ВІЛ – «смертельний тандем», в якому одне захворювання прискорює перебіг іншого. Саме туберкульоз є основним вбивцею людей, заражених ВІЛ. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз і близько 40% із них помирає від цієї недуги.

● Кожен нелікований хворий на активну форму туберкульозу здатен заразити 10-15 людей протягом року.

● ТБ – третя основна причина смертності у всьому світі серед жінок віком 15 – 44 роки. В інфікованих жінок репродуктивного віку більше шансів розвитку даного захворювання ніж у чоловіків цього ж віку.

● ТБ уражає в основному осіб працездатного віку.

Нині в Україні діє Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Вона спрямована на зменшення рівня захворюваності та смертності від туберкульозу в два рази до 2015 року. Цьому сприятиме виявлення хворих серед населення, яке для дорослих можливе при своєчасному флюорографічному обстеженні, аналізі мокроти на наявність збудника, а для дітей – за допомогою туберкулінової діагностики (проби Манту).

Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація та ревакцинація вакциною БЦЖ. Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинації підлягають здорові діти з від’ємною реакцією Манту в 7-річному віці.

Туберкульоз пасує перед повноцінним харчуванням, фізкультурою, загартовуванням. А з метою його раннього виявлення один раз у 2 роки треба проходити профілактичне флюорографічне обстеження.

Олександра ТОМАШОВСЬКА, завідувачка відділенням з профілактики туберкульозу Чернівецької ОблСЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *