Обмороженню сприяють алкоголь, тютюн і металеві прикраси

Поради щодо очікуваного похолодання

Є декілька простих правил, дотримання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді:

Не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій втраті тепла, хоча водночас викликає ілюзію тепла.

Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Бажано мати верхній одяг, що не промокає.

Тісне взуття, відсутність устілки можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.

Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.

У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.

Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас, оскільки метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри, що викликає почуття болю та холодові травми.

Стежте за обличчям, особливо за носом, вухами та щоками, звертайте увагу на зміну їх кольору. Не дозволяйте обмороженому місцю замерзнути знову, це може призвести до більш значних пошкоджень.

Не знімайте на морозі взуття з обморожених ніг – вони можуть розпухнути і ви не в змозі будете знову взутися. Якщо замерзли руки – спробуйте відігріти їх під пахвою. В разі необхідності вчасно розпочинайте лікування обмороження. Інакше спровокуєте гангрену та втрату кінцівок. Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення – магазину, кафе, під’їзду. Не мочіть шкіру – вода проводить тепло швидше, ніж повітря. Не виходьте на мороз із вологим волоссям.

Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку за деяких хвороб – порушена. Саме вони найбільше піддаються обмороженню та переохолодженню.

Перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні. У великий мороз не виходьте з приміщення без потреби, – радять МНС-ники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *