Мікроскопічні вбивці здорових малюків

Дитина посміхалася батькам, гралася, була жвавою, а наступного ранку… померла. Це не рядки з оповідання-трилера, а жахлива реальність, з якою можуть cтикнутися молоді батьки, дитині яких ще не виповнилося 3-х років. Про причини таких несподіваних і швидких смертей немовлят «Версіям» розповіла Наталя СКРАЩУК, лікар-педіатр вищої категорії, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Обласної дитячої клінічної лікарні.

Джерело інфекції – дорослі

– Чому здорові діти швидко помирають?

– Причина швидкої смерті малюків – менінгококова інфекція. Ця бактеріальна інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Вона вражає дітей та дорослих. Летальність серед дітей до 3-х років дуже висока. Торік усі діагностовані в нашій лікарні випадки завершилися смертю цих дітей. Доросла людина може і не знати, що вона носить цей мікроорганізм у ротовій порожнині – на мигдалинах, у носі. А саме інфіковані дорослі – джерело ураження дітей.

– Чим же ця хвороба підступна?

– Менінгококові мікроорганізми вражають не ослаблених дітей, таких, наприклад, які мають малу вагу чи інші проблеми, а цілком здорову дитину, яка добре розвивається. Це не значить, що хворобливі діти не хворіють. У них це відбувається в іншій формі: від назофарингіту (нежить) до менінгіту – захворювання мозкових оболонок.

«Бій» в у наднирковій залозі – смерть

– Чому помирають саме здорові діти?

– Організм з хорошим імунітетом починає бурхливо реагувати і активно захищатися. Інфекція з носоглотки через лімфу проникає у кров. Тут розвивається так звана бактеремія: кров кишить мікробами. Виникає спазм судин, через що утворюється велика кількість біологічно активних речовин. Організм атакує мікроорганізми в судинах – і вони руйнуються! Гинуть судини, виникають тромби, крововиливи. Шкіра – теж місце битви з цим мікробом. Тут з’являються крововиливи (геморагічна висипка). Але найскладніша ситуація, коли «бій» переходить до надниркових залоз. Коли судина трісне там – смерть.

Надниркові залози – важливі органи ендокринної системи, які підтримують тиск в організмі та виробляють гормони. Коли падає тиск, нічим не зарадиш: без надниркової залози людина жити не зможе.

Убережіть немовля!

– Які ознаки хвороби?

– Найважливіша ознака – безпричинне підвищення температури до 39-40 градусів. Іноді виникає блювота, головний біль. Та, на жаль, за таких ознак батьки одразу ж дають жарознижувальні засоби. Температура трохи знижується, але не падає до норми, дитина заспокоюється, засинає. Наступне підвищення температури може статися вночі, тож батьки можуть його навіть не помітити. А через декілька годин розвивається шоковий стан.

Гарячка – це не хвороба, а симптом, захисна реакція організму. За підвищеної температури мікроби в організмі гинуть. Тож не треба одразу шукати жарознижувальний засіб.

Якщо дитина нібито без причини погано себе почуває, змінилася її поведінка, зовнішній вигляд – обов’язково слід звернутися до лікарні. Адже тільки антибіотики внутрішньовенно і у великих дозах допомагають врятувати дитину від менінгококової інфекції.

В жодному випадку не можна чекати покращення, склавши руки! І коли йде до ночі, краще переночувати в лікарні, ніж втратити малюка. Якщо дитина поступає до медиків несвоєчасно, в шоковому стані – це смерть.

– Які шляхи зараження і як уберегтись?

– Найчастіше джерелом інфекції виявляються родичі. Особливо небезпечні люди із хронічними захворюваннями: тонзилітами, аденоїдами та курці, в ротовій порожнині яких створюється сприятливе середовище для розповсюдження інфекції.

Дуже небезпечно, коли батьки облизують соску. Мама «дарує» малюку мільярди мікроорганізмів зі свого рота.
Треба часто провітрювати та прибирати приміщення, у якому мешкає малюк.

Бактерії люблять літо, віруси – зиму. Нині, якщо у людини нежить і болить горло, швидше за все – це бактеріальне ураження.

– Велику загрозу для дитини становлять великі скупчення людей: громадський транспорт, масові заходи, кафе, магазини тощо. На жаль, був випадок, коли дитину поховали після відвідин… церкви. А минулого року в лікарню поступила дівчинка 6-ти місяців у шоку з геморагічною висипкою. Напередодні в неї без причини піднялася температура до 39 градусів. Дитину не вдалося врятувати. Виявилося, що мати працювала в магазині продавцем і брала немовля із собою. Там воно і «підчепило» смертельну недугу.

Щоби зменшити ризик інфікування, треба годувати дитину грудним молоком. До 3-місячного віку в немовляти немає власних чинників захисту, тобто, імуноглобулінів. Через молоко мати передає клітини захисту від різних інфекцій. Це досить суттєвий рівень захисту. Тому що мати передає стійкість до інфекцій, якими колись перехворіла сама. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, вона абсолютно беззахисна. Тільки після 6-ти місяців при природному вигодовуванні у дитини починається становлення власного імунітету. Щоби дитина була захищеною і здоровою, вона повинна вигодовуватися грудями до 2-річного віку.

В усіх цивілізованих державах від менінгококової інфекції проводиться щеплення. Це найефективніший захист від менінгококової інфекції. На жаль, в Україні поки що такої практики немає.

В усьому світі смертність інфікованих менінгококовою інфекцією дітей складає 30%. При блискавичній формі 70% немовлят помирає. І все через те, що батьки занадто пізно звертаються до лікарні.

Кожні 2-3 роки відбувається циклічне збільшення кількості випадків захворювання. Це пов’язане з природним циклом інфекційного процесу. Мікроби оточують нас завжди. На кожну клітину організму людини припадає 500 мікроорганізмів. Тож ми повинні пам’ятати, що живемо серед мікробів і вони будь-коли можуть спрацювати проти нас.

Смерть від вакцинації чи від інфекції?

– До речі, про випадок, який сколихнув усю Україну, коли нібито від вакцинації померла дитина. Лікарі припускають, що це була менінгококова інфекція, яка співпала із введенням вакцини. Симптоми були дуже схожі. Є офіційний висновок Міністерства охорони здоров’я, що це була гостра, можливо, менінгококова інфекція, що спровокувала смерть.

– Наталіє Анатоліївно, що б ви порадили батькам?

– Пригадую випадок, який стався 9 травня цього року. І хоча він не пов’язаний з менінгітом, та яскраво демонструє помилки рідних. 4-х місячну дитину батьки взяли на природу. Була спека, дитину залишили спати в машині і закрили вікна, щоб убезпечити від комах. Дитина почала потіти, втрачати рідину і, можна сказати, мало не зварилася! До лікарні немовля привезли без свідомості. Це був дебют цукрового діабету. Батьки сподіваються, що дитина переросте свою хворобу. Тож головне, щоби батьки берегли дітей і своєчасно зверталися до лікарів.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Статистика лікарні:

2008 року – 2 дітей (2-х та 4-х місячного віку) з Чернівців.
В області – 7 дітей.
2007 рік – 1 дитина – 2 років 11 місяців.
2006 рік – 7-місячна дина з Хотинського району.
2005 рік – 7-місячна дитина з Чернівців.
2003 рік – 1 рік 7 місяців з Брусниці.
Усі ці діти померли менш ніж за добу перебування в лікарні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *