«Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень: «Ще не пізно!»

20 листопада 2013 року – Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Метою цієї щорічної глобальної події є підвищення обізнаності про ХОЗЛ, симптоми захворювання і його терапію.

У 2013 році Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ присвячений темі «Ще не пізно». Це позитивне повідомлення було вибрано, щоб підкреслити значимість дій, які люди можуть зробити, щоб поліпшити функцію легенів, на будь-якій стадії – як до, так і після встановлення  діагнозу ХОЗЛ.

На сьогоднішній день ХОЗЛ посідає четверте місце за рівнем смертності на нашій планеті. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 50 мільйонів людей  у світі живуть з цим захворюванням, і майже 3 мільйони щороку вмирають з його вини. Згідно з прогнозами, до 2030 року – хвороба стане третьою причиною смерті у світі. За статистикою, ХОЗЛ страждають від 1% до 6% населення України.

Недавні дослідження показали, що від 25% до 50% людей з клінічно значущим ХОЗЛ не знають про свою хворобу. Тим не менш, наявність у людини ХОЗЛ визначається простим дихальним тестом – спірометрією.

ХОЗЛ – це захворювання, якому притаманне порушення циркуляції повітряного потоку в легенях і, як наслідок, зниження функції легенів. У 80% випадків причиною стає куріння, а також забруднення повітря, вплив хімічних речовин і пилу. Основними проявами хвороби є хронічний кашель, відходження мокроти і задишка, яка посилюється при фізичному навантаженні.

Раннє виявлення ХОЗЛ дає можливість запобігти подальшому погіршенню функції легень. Сьогодні існує адекватна терапія, яка може допомогти людям на всіх етапах хвороби відчувати себе краще і жити більш активним життям. А завдяки ряду соціальних ініціатив, пацієнти в Україні мають можливість отримати вичерпну інформацію про захворювання і доступ до сучасних лікарських засобів.

Так, вже 5 років в Україні працює соціальна програма «Оранж Кард», створена для підвищення доступності сучасних ефективних лікарських засобів для терапії хронічних захворювань, у тому числі ХОЗЛ.

«ГлаксоСмітКляйн є лідером в респіраторній сфері. Наші препарати застосовуються для терапії астми та ХОЗЛ більше 25 мільйонами людей в усьому світі. Компанія продовжує розробку та клінічні випробування інноваційних лікарських засобів для лікування респіраторних захворювань», – повідомив Олександр Марков, Медичний Директор ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс  Україна. – «Завдяки програмі «Оранж Кард», пацієнти з обструктивними захворюваннями легень, мають можливість купувати препарат зі значною знижкою, що надає їм можливість регулярно приймати необхідну терапію. Ми сподіваємося, що в майбутньому будемо мати можливість допомогти ще більшій кількості пацієнтів робити більше, почуватися краще і жити довше».

У 2013 році компанія підтримала проект пацієнтської організації з розвитку в Україні мережі астма-шкіл, спрямований на підвищення обізнаності населення щодо профілактики хронічних неінфекційних захворювань і навчання пацієнтів правильному використанню методів лікування і профілактики ускладнень ХОЗЛ і бронхіальної астми.

«Пацієнти з ХОЗЛ та їх сім’ї потребують кваліфікованої допомоги, інформації і рекомендацій щодо терапії правильного лікування, способу життя, харчування та інших особливостей. І хоча ХОЗЛ – невиліковно, є можливість жити повноцінним життям з цим захворюванням. Пацієнти повинні про це знати. Абсолютно необхідно забезпечити доступність навчання повсюдно», – прокоментувала Валентина Очеретенко, Голова правління Всеукраїнського союзу захисту прав пацієнтів «Здоров’я Нації».

Довідка

Компанія ГлаксоСмітКляйн 

Один із світових лідерів фармацевтичної індустрії, що займається науковими дослідженнями в області фармацевтики та охорони здоров’я, присвячує свою діяльність поліпшенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще і жити довше. Інформація про компанію ГлаксоСмітКляйн в Україні та світі, про продукти і розробки компанії, а також про різноманітні активності та ініціативи доступна на сайті: www.gsk.ua 

Соціальна програма «Оранж Кард» 

Програма «Оранж Кард» – це соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн, спрямована на збільшення доступу до сучасних, високоефективних препаратів компанії. Підвищення доступності препаратів стає можливим за рахунок надання компанією персональної знижки пацієнтам, котрі її потребують.

Програма підвищення доступності до медикаментів «Оранж кард» організована компанією ГлаксоСмітКляйн в 2001 році. У 2003 році соціальна програма компанії ГлаксоСмітКляйн «Оранж кард» удостоїлась премії «Корпоративна соціальна відповідальність в США», після чого вона переросла в масштабний проект «GSK For You» та «TogetherRx», в який входять 18 мультинаціональних фармацевтичних компаній. В Україні соціальна програма «Оранж Кард» реалізовується з 2008 року. Право участі в програмі має будь-який громадянин України,  який відповідає критеріям включення в програму. Передумовою до створення та поширення програми «Оранж кард» є те, що кожна людина, що має хронічне захворювання, потребує доступу до адекватного лікування.

Подробиці про програму «Оранж Кард» на сайті www.orangecard.com.ua або за телефоном безкоштовної гарячої лінії 0-800-30-43210. 

Спірометрія 

Діагноз ХОЗЛ підтверджується за допомогою простого тесту під назвою спірометрія, який дозволяє виміряти глибину дихання людини і швидкість надходження повітря в легені і його видихання.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *