Нарешті оздоровча система «Першоцвіт» добралася й до Чернівців. Перший семінар – ознайомлення з цією методикою вже відбувся. Її адепти почали жити за новими правилами. Що це за методика? Як почуваєшся, долучаючись до неї, – у розмові з чернівчанкою Світланою ОЛІЙНИК.
– Як правило, за кожною методикою стоїть свій погляд, своя ідеологія?…
– Так, «Першоцвіт» пропонує власний погляд на вічні запитання: що є людина і що є світ? Якщо проаналізуємо ситуацію, в якій перебуває більшість населення, то побачимо, що це – стан передхвороби. Коли з’ясовуєш причини цього, то стає зрозумілим, чому так сталося. Зрештою, кожен самостійно може дійти цього висновку, коли спроможеться дати визначення поняттю «здоров’я».
– І що ж це таке?
– По-перше, це ідеально здорове тіло, якого не відчуваєш. По-друге, правильні стосунки зі світом, коли «Я» сприймається як весь світ, що оточує. І, по-третє, коли людина відкриває своє призначення, талант і починає творити.
– А далі що?
– Ви просто почуваєтеся… щасливим. Бо коли людина здорова, тобто має здорове тіло (інструмент), правильні стосунки зі світом (а це – енергія, ресурси) і займається творчою діяльністю (від душі), то це вже є точкою відліку духовного розвитку, тобто сходження.
– Але для цього, певно, треба щось зробити?
– Найперше, визначити тип мислення. А воно практично в усіх нас паразитарне, тобто споживацьке. Тож мислення треба відкоригувати, тобто правильно його вибудувати або ж створити нову систему цінностей, а відтак розпочати виконання методики.
– Пані Світлано, через нинішню публікацію нам навряд чи вдасться вплинути на чиюсь свідомість, тим паче перетворити махрового егоїста на альтруїста. А ось про здорове тіло можна поговорити детальніше.
Харчуємось для здоров’я і світлого розуму
– Залишаючи теорію за межею розмови, розповім про культуру харчування «першоцвітівців». Адже програма навчає фізіологічного підходу до харчування та режиму пиття. Включає також до себе рухову активність: обов’язкова зарядка, але не після сну, а трохи пізніше, коли організм прокинеться. Відтак на основі усього цього розвиватиметься й позитивне мислення.
Отже, найперше, поділяємо продукти харчування на 7 класів.
І клас – продукти-табу
Споживати суворо заборонено:
– всі продукти із цукром: печива тістечка, торти, цукерки, варення, шоколад, цукати тощо;
– всі цукрозамінники, окрім натуральної стевії;
– промислові соки;
– хліб, спечений на дріжджах;
– кофеїн та кофеїновмісні продукти (чай, кава тощо);
– газовані напої (вони закисляють організм);
– хімічні продукти– маргарин, оцет (дозволяється яблучний), глютамінат натрію, промислові копченості та ковбаси (дозволяються домашні), лимонна кислота (кристали);
– соя та все, що містить ГМО;
– манка;
– арахіс;
– майонез;
– консервації (негативи – оцет і термічна обробка);
– паштети;
– рибні консерви в олії (у власному соку зрідка можна);
– твердий сир;
– так звані продукти швидкого приготування;
– кров’янка з гречкою (зате кров’янку з салом можна, хоча й не бажано);
– замороржене промислове м’ясо;
– соуси.
ІІ клас – легкі вуглеводи
Солодкі:
мед
гарбуз
виноград
ізюм
фініки
черешня
сливи
Кислосолодкі:
усі ягоди (полуниця суниця тощо), крім журавлини
помідори
яблука
цитрусові
гранат
персики
сухофрукти й курага
Перетравлення триває від 40 до 80 хвилин
III клас – важкі вуглеводи
Усі коренеплоди: картопля, буряк, морква, батат, топінамбур, ріпа, пастернак, гарбуз, кабачки, патісони. А також диня й банани, які треба їсти тільки окремо, бо вони ні з чим не комбінуються.
Крупи й борошно: кукурудза, рис, гречка, ячнева крупа, перловка, пшоно тощо.
(Усі важкі вуглеводи між собою комбінуються).
Перетравлення – 2,5-4 години.
IV клас – білки
Горох, квасоля (не вживати сочевицю, нут тощо).
Баклажани і кропиву можна їсти з усім, особливо добре – із м’ясом).
М’ясо тварин, морепродукти, сало;
гриби ( у шампіньйонах, до речі, є антибіотик);
яйця (білок варений, жовток рідкий);
горіхи і насіння;
масло, сметана, сир м’який;
молоко пити некип’ячене й окремо від усього (перетравлюється 4-5 годин);
Перетравлення – 3,5-6 годин
V клас – жири
Тваринні:
– топлене масло і смалець
Рослинні:
– всі олії
Жири подовжують час травлення. Але денний раціон потребує 30-70 г жиру.
VI клас – кислі продукти
Журавлина (клюква), лимон, щавель, квашені продукти, агрус, недозрілий виноград, калина (гірко-кисла).
Перетравлення 40-80 хвилин.
VII клас – нейтральні
Їх можна їсти з усім, вони є своєрідним містком. До них належать:
– усі види капусти, в тому числі морська; цибуля; часник; перець солодкий і гіркий; баклажани; кропива; хрін і гірчиця; сельдерей; уся столова зелень; дикі трави; молода ботва моркви й буряка; листя винограду; редька й редис; огірки (єдине, з чим вони не сполучаються, – помідори!);усі натуральні спеції (імбир, коріандр, кориця тощо)
Комбінації-табу
1.Легкі та важкі вуглеводи з білками;
2.Легкі та важкі вуглеводи з кислим;
3.Легкі та важкі вуглеводи між собою.
Тому холодник (окрошка) – табу, як і зелений борщ.
Борщ варити густим без томатної пасти й помідорів, без м’яса та квасолі.
Супи готувати на овочевому бульйоні. Спочатку відцідити й випити рідину, а через 15 хв. зїсти густе.
Вінегрет готувати без квасолі. Склад: картопля, буряк, морква, огірок, цибуля, зелень, олія.
Смачним і корисним є такий салат: морква, часник, цибуля, перець, олія.
Погані комбінації
1. Білки між собою (крім синіх з кропивою);
2. Жири між собою;
3. Легкі вуглеводи між собою;
4. Білки з кислим;
5. Білки з жирами (гальмується травлення, але жирну свинину можна)
Дуже корисна горохова каша, але без жиру, можна з цибулею.
Вдалі комбінації
1. Нейтральні продукти сполучаються з усім, особливо з білками;
2. Легкі й важкі вуглеводи сполучаються з жирами;
3. Кисле з жирами (квашена капуста з олією та цибулею);
4. Важкі вуглеводи сполучаються між собою.
«Кашу маслом не зіпсуєш»
Пиріжки добре пекти з гарбузом, цибулею, картоплею, але не з ягодами та сиром.