Дирофіляріоз: «злі нитки» в буковинській природі

Десять років наші краяни не стикалися з цією хворобою. Минулого місяця зафіксовано вже 2 випадки ураження нею.

На початку лютого 40-річна жителька Хотинщини звернулася до хірурга Центральної районної лікарні зі скаргою на новоутворення на правій гомілці, яке доволі швидко збільшувалось у розмірах. Попередній діагноз «Гігрома» (в народі – водянка) передбачав хірургічне втручання. При операції лікарі виявили ниткоподібного паразита довжиною 10 см. Паразитологічна лабораторія ОблСЕС визначила його як дирофілярію.

Перший випадок дирофіляріозу в Україні зареєстрований 1996 року. Нині в країні щороку реєструється понад 100 випадків цієї хвороби.

У лютому ж зі скаргами на пухлину в ділянці шиї звернулася 47-річна чернівчанка. Окрім болей, жінку лякало незрозуміле переміщення новоутворення під шкірою голови, аж поки дійшло до лоба. На момент звернення «пересувна пухлина» розміщувалася на верхній повіці лівого ока і набула зигзагоподібного вигляду. В офтальмологічному відділенні під час операції з повіки видалене ниткоподібне тіло довжиною 15 см. Фахівці паразитологічної лабораторії встановили, що це – дирофілярія…

Симптоми: поява болючої пухлини, біль, свербіж у ній, підвищення температури тіла, лихоманка, загальна слабість.

Найнеприємніший випадок дирофіляріозу – потрапляння гельмінта в око: спостерігається набряк, почервоніння ока, відчуття стороннього тіла в ньому.

Лікування дирофіляріозу – хірургічне: гельмінта необхідно обов’язково видалити з тіла потерпілої людини.

За найменшої підозри на рухливі новоутворення слід негайно звертатися до лікарів. Дуже рідкі випадки, коли гельмінт сам видаляється з тіла свого носія.

Зазвичай людина може «підхопити» неприємного «квартиранта» під час сільськогосподарських робіт або відпочинку на природі (дача, риболовля, полювання, туристичні мандрівки) або в інших місцях за значного накопичення комарів та заражених тварин.

Убезпечитися від дирофіляріозу можна звичайним захистом від укусів комарів із використанням репелентів та боротьбою з бродячими тваринами.

Обов’язково проводіть дегельмінтизацію домашніх улюбленців!

Олександр СВІТЛИЧНИЙ, головний лікар Чернівецької ОблСЕС

Довідка

Дирофілярія (від лат. diro, filum – «зла нитка») – різновид гельмінта, який оселяється у тканинах тіла і є зоонозним, тобто більше характерний для псів, котів, диких м’ясоїдних тварин. Дирофіляріоз – хвороба, пов’язана з наявністю дирофілярій у тканинах хворого. Людина може заразитися на цю недугу тільки через укус кровососних комах, здебільшого комарів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *