Гарбуз-смакота: печений, смажений і тушкований

Гарбуз – це свого роду природний вітамінно-мінеральний комплекс. Чемпіоном серед вітамінів, що містяться в гарбузі, є бета-каротин. Окрім цього, гарбуз багатий вітамінами С, Е, В1, В2, РР. У ньому багато калію, кальцію, заліза, магнію, міді, цинку, кремнію, фтору. Гарбуз малокалорійний та багатий на клітковину.

Гарбуз — той самий продукт, з яким можна втілити мрію багатьох людей багато є, але при цьому не додавати у вазі. Крім того, регулярне вживання гарбуза в їжу сприяє омолодженню і відновленню клітин шкіри, підтриманню хорошого настрою.

З гарбуза можна приготувати масу найрізноманітніших страв, його можна гасити, варити, запікати і т.д. Однак за століття вживання цього чудового овочу в їжу серед усіх можливих страв, які можна приготувати з гарбуза, виділилися ті, які припадають до смаку найбільш широкому колу людей. Простіше кажучи, сформувався список рецептів, за якими з гарбуза можна приготувати найсмачніші страви. 

Різноманітні супи, каші, оладки, запіканки, випічка, салати, різото, десерти, варення і навіть кави — усе це можна приготувати з гарбуза. Існує маса рецептів, завдяки яким цей овоч може з’являтися в щоденному раціоні кожного разу в новому амплуа, але ми поговоримо тільки про ті з них, які за століття вживання гарбуза в їжу стали найпопулярнішими.

Переважний спосіб приготування гарбуза залежить від його сорту: літні сорти мають більш ніжну, м’яку м’якоть, а зимові — більш щільну. До речі, гарбуз зимових сортів можна просто зберігати цілком в прохолодному місці протягом декількох місяців, і при цьому він не втратить своїх смакових і корисних властивостей.

Вважається, що чим менше гарбуз, тим він смачніший, тому рекомендується вибирати для приготування гарбузики вагою від 3 до 5 кг. Однак це не заважає любителям цього овочу вирощувати екземпляри гігантських розмірів.

Підготовка будь-якого гарбуза до приготування полягає в наступному: овоч потрібно розрізати, видалити насіння, очистити від шкірки і далі його готують, виходячи з рецепта і сорту гарбуза, проте в залежності від рецепта може бути передбачено інше. Приміром, гарбуз можна цілком нафарширувати. Саме з такого цікавого рецепту ми і почнемо.

Рецепт приготування гарбуза, фаршированого куркою
Знадобиться: 2 гарбуза вагою близько 1кг кожна, 2 курячі грудки, сметана, мелений чорний перець, сіль, спеції за смаком.
Зрізати «маківки» — це будуть кришечки, якими ми накриємо фарширований гарбуз при запіканні. З кришечок і з нижніх частин гарбуза прибрати насіння, вирізати з нижніх частин м’якоть, але так, щоб залишилися товсті стінки, потерти м’якоть на тертці. Грудки курки дрібно порубати, з’єднати з тертою м’якоттю гарбуза, поперчити і посолити, приправити спеціями за смаком, додати сметану, перемішати і викласти в гарбузові чашечки. Накрити чашечки гарбузовим кришечками, поставити гарбуза на деко, налити в нього воду так, щоб її рівень був не менш 2 см і запекти фарширований гарбуз близько години при температурі 180 градусів.
Нафарширувати гарбуз можна і іншими видами м’яса, і м’ясом з грибами і ще масою інших варіантів начинки.

Говорячи про найпопулярніші стравах з гарбуза, не можна не згадати гарбузово-пшоняну кашу — одне з найпоширеніших у нашій країні споконвіку блюд з цим овочем.
Рецепт пшоняної каші з гарбузом
Знадобиться: гарбуз, пшоно, родзинки, вершкове масло, молоко, кориця, цукор, сіль.
Зрізати верхівку невеликого гарбуза, вийняти насіння, викласти на гарбуз промите пшоно, родзинки, влити молоко, всипати корицю за смаком, перемішати, покласти цукор та масло, накрити зрізаною верхівкою гарбуза. Поставити гарбуз у вогнетривкий посуд, влити склянку води і томити гарбуз у духовці, розігрітій до 180 градусів, близько 1,5 годин.
Можна приготувати гарбузово-пшоняну кашу і інакше – не фарширувати гарбуз, а звичайним способом. Але саме так готували її наші прабабусі і далекі предки.

Дуже популярний у всьому світі гарбузовий суп — надзвичайно корисна страва, яке має бути частиною раціону кожної людини, яка прагне до правильного харчування.


Рецепт приготування гарбузового супу-пюре з телятиною
Знадобиться: 500 г гарбуза, 300г телятини, 20г вершкового масла, 1 бульба картоплі, 1/2 цибулини, зелень селери, мускатний горіх, сіль.
Телятину промити, заливши водою, довести до кипіння, потім вилити воду і промити м’ясо і каструлю. Знову покласти м’ясо в каструлю, влити холодну воду, на слабкому вогні варити півтори години, знімаючи піну. Очистити і нарізати овочі однаковими кубиками. В каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, туди ж викласти нашатковану цибулю, до прозорості обсмажити, потім покласти картоплю і смажити ще 2-3 хв, потім додати кубики гарбуза, смажити до легкого освітлення гарбуза, потім підлити трохи бульйону від м’яса (він повинен покрити овочі), накрити кришкою і тушкувати до готовності продуктів. Пюрурвати готові овочі погружним блендером, за смаком розвести бульйоном до потрібної густоти, підсолити і приправити мускатом, покласти нарізане м’ясо, зелень селери, довести до кипіння і прибрати з плити.
Приготувати цей суп можна і без м’яса, і з іншими видами м’яса — куркою, свининою, яловичиною і т.д.
Звичайно, рецептів супу з гарбуза існує чимало, так, ще один популярний варіант його приготування — із запеченого гарбуза.

Рецепт супу з запеченого гарбуза
Знадобиться: 500 г гарбуза, 150 г сиру, одна цибулина, 3 склянки бульйону овочевого, 1 склянка вершків (будь-яка жирність), по дві ст.л. вершкового і оливкового масла, зелень.
Гарбуз розрізати навпіл, прибрати насіння, обмазати зсередини рослинним маслом, зрізами вниз укласти на деко і запекти в розігрітій до 180 градусів духовці протягом години. Цибулю дрібно нашаткувати, до прозорості обсмажити на вершковому маслі. Очистити запечену гарбуз від шкірки, дрібними кубиками нарізати, покласти до цибулі, смажити до зарум’янення, перекласти овочі з сковороди в киплячий бульйон, перемішати, на мінімальному вогні під кришкою проварити 15хв, потім пюрувати суп блендером, влити вершки, перемішати і довести до кипіння, не кип’ятити і відразу прибрати з вогню. Покласти в готовий суп сир, подати, посипавши зеленню.

Поряд з першими і другими стравами дуже популярною є і різноманітна випічка з гарбуза — пироги, кекси, мафіни.
Рецепт гарбузового пирога
Знадобиться: 600г печеного гарбуза, 250г вершкового масла, по 4 яйця і склянки борошна, півтори склянки цукру, по 1/2 склянки подрібнених волоських горіхів і родзинок б/к, 1-2 ч.л. меленої кориці.
Викласти гарбуз у форму для запікання, до готовності запекти в духовці протягом приблизно години, дати охолонути, потім ложкою відокремити м’якоть від шкірки, розім’яти її. З’єднати у великій ємності корицю з борошном, покласти цукор і масло, нарізане шматочками, змішувати все приблизно 20 сек на найбільшій швидкості блендера чи міксера, щоб вийшла розсипчаста крихта.
Розтерти яйця з гарбузовим пюре, додати до крихті, змішувати 10 секунд до однорідності, покласти горіхи і родзинки, перемішати тісто. Змастити форму для пирога вершковим маслом, припудрити борошном, вилити в неї тісто, розрівняти його і запекти пиріг при температурі 180 градусів.
Готовність перевіряти дерев’яною паличкою — вона повинна виходити з пирога сухою. Готовий пиріг, діставши, залишити на 5 хв у формі, потім перекласти остигати на решітку. Прикрасити пиріг можна цукровою пудрою, вершками, глазур’ю.

Не можна не згадати і гарбузові оладки — це одне з найбільш популярних страв, які готують з цим овочем у всьому світі.


Рецепт приготування оладків з гарбуза
Знадобиться: 1кг очищеного гарбуза, 1 склянка борошна, рослинне масло, цукор, сіль, мед.
На дрібній тертці потерти м’якоть гарбуза, всипати цукор і сіль, муку, вимісити однорідне тісто без грудочок. Готувати оладки, викладаючи тісто на сковороду із розпеченою олією за допомогою ложки, обсмажувати оладки із гарбуза  з двох боків до зарум’янювання і подавати з медом.
Гарбуз — це дуже доступний, недорогий і при цьому вкрай корисний овоч, з якого можна готувати найрізноманітніші страви на будь-який смак. Не пропустіть можливість ввести в свій раціон настільки чудовий продукт, і за це організм обов’язково вам віддячить прекрасним самопочуттям і міцним здоров’ям!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *