Журналісти й майданівці обмінялися заявами – з надією на порозуміння

Конфлікт між активістами Кіцманського ГО «Майдан» та редакцією районної газети «Вільне життя» за тиждень переріс з поодинокого випадку на тенденцію. Сигнали про погрози журналістам і тиск на них надходять з різних районів області.

Отже, правління обласної організації Національної спілки журналістів та комітет міжредакційної первинної організації Незалежної медіа-профспілки України провели спільне розширене засідання за участі головних редакторів обласних ЗМІ. Результатом бурхливого обговорення стала спільна заява, в якій журналісти закликали колег «проявити максимальну згуртованість і солідарність у зв’язку з подіями останнього часу» і скористатися шансом, даним історією, «для очищення ЗМІ від тиску, «джинси», халтури». Журналісти вважають, що «головне завдання ЗМІ – інформувати: об’єктивно, неупереджено, збалансовано, дотримуючись конституційних норм». Сьогодні вони бачать небезпеку в тому, що «прикриваючись Майданом та Українською Революцією, дехто намагається використати демократичні зміни, які відбуваються в нашій державі, на догоду своїм інтересам» і заявляють «про неприпустимість втручання у редакційну політику та  процес підготовки журналістських матеріалів, погроз за професійну діяльність».

Працівники ЗМІ запропонували громадськості «адекватно і цивілізовано реагувати на дії журналістів, які працюють в рамках чинного законодавства»:  «При цьому наголошуємо, – йдеться в заяві – що робота деяких представників професії вимагає правової оцінки. Громадськість може ініціювати такі процеси, але кадрові питання мають вирішуватися цивілізовано, у законодавчому полі. Нагадуємо, що будь-які дії стосовно ЗМІ та журналістів, у тому числі примусові кадрові зміни, чинне законодавство трактує як тиск на ЗМІ, особливо у виборчий період. Закиди щодо змісту публікацій розцінюємо як прямі спроби запровадження цензури».

Відповідного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності журналістські спілки вимагають від правоохоронних органів, а до НСЖУ та Комітету з питань свободи слова та інформації ВР вони звертаються із закликом пришвидшити процес роздержавлення друкованих ЗМІ в Україні та створення суспільного телебачення і радіомовлення.

Свою позицію стосовно подій у Кіцмані оприлюднили і представники ГО «Майдан» з Кіцманщини. Вони звернулися до журналістської спільноти із проханням «зрозуміти та допомогти у дуже важкій справі – зміні системи державної влади»: «Ми не проти конструктивної критики на нашу адресу, але за замовні матеріали, поливання людей брудом і перекручування фактів журналісти мають нести відповідальність», – заявляють «майданівці».

Ситуацію, яка виникла минулого тижня в Кіцмані і журналістами названа тиском на головного редактора районної газети, «майданівці» назвали «ганебною» і звинуватили в ній журналістку. Водночас заявили про бажання «вибачитися за емоційну поведінку, яка була реакцією на викладені в газеті матеріали», але наголосили, що «право на отримання об’єктивної, повної і точної інформації прописане у Законі України про інформацію», тому кіцманській газеті «варто переглянути однобоку редакційну політику», – йдеться в заяві «майданівців». Активісти закликають «згуртуватися навколо збереження цілісності нашої Держави, бути однодумцями й допомагати один одному».

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *