«Жіноче» обличчя пенсійної реформи

«Нумо більше працювати!» – здається, під таким гаслом реформується нині українська пенсійна система. Зокрема, пенсійний вік для жінок підвищать на 5 років, тобто до рівня чоловіків. Проте не одразу, а щороку відкладаючи вихід на пенсію на 6 місяців. Тобто, народжені з 1 лютого по 31 липня 1956 підуть на пенсію в 55 років і 6 місяців, з 1 серпня 1956-го по 31 січня 1957-го – в 56 років тощо.

Отже, у повні 60 жінки йтимуть на заслужений відпочинок лише від 2020 року. Як компенсатор, на період підвищення пенсійного віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожні півроку, тобто за 10 років пенсія максимально може зрости на 25%. Чоловіки, як і зараз, йтимуть на пенсію в 60.

Спецпенсії тим, хто має право дострокового виходу на пенсію (військові, міліція, СБУ), виплачуватимуть лише при досягненні загальновстановленого пенсійного віку (60 років) – тобто піти раніше на пенсію можна, але «без грошей». Термін вислуги для такої пенсії буде підвищуватися на 1 рік щорічно, починаючи від 1 лютого 2011 року і закінчуючи 1 лютого 2015-го. Наприклад, якщо офіцер виходить на пенсію до 31 січня 2011 року, йому треба прослужити мінімум 20 років, від 1 лютого 2011 року – 21 рік, від 1 лютого 2015 року – 25 років.

У Чернівцях мешкає кільканадцять пенсіонерів (колишніх нардепів), розмір пенсії яких складає 16500 гривень. Від 1 січня максимальний розмір пенсії встановлено на рівні 12 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні це приблизно 9000 грн).

Мінімальний стаж для одержання соціальної пенсії за віком (50% мінімальної) підвищується від 5 до 15 років.

Для чоловіків граничний вік перебування на держслужбі підвищується від 60 до 62 років, для жінок – від 55 до 60 років.

Бюджетників при виході на пенсію «заохочуватимуть» одноразовою матдопомогою в розмірі 10 мінімальних пенсій.

А з 2013 року планується введення накопичувальної системи обов’язкового державного пенсійного страхування. У кожного працівника, в якого на дату введення системи буде менше 35 років, з’явиться персональний рахунок, куди роботодавець щомісяця буде переводити частину нарахувань на його зарплату (спочатку 2%, з щорічним підвищенням на 1% – до 7%). Отже, хто більше зароблятиме – у того буде більша персональна добавка до пенсії. Зараз усі 37% нарахувань йдуть у «загальний казан» пенсійного фонду. Поступово відбуватиметься і перерозподіл ставки внеску на пенсійне страхування від роботодавця на працівника.

Усі ці нововведення стосуватимуться тих, хто лише виходитиме на пенсію.
«Зважаючи на загальносвітові тенденції, особливості економічної та демографічної ситуації в Україні – необхідність перетворень в пенсійній системі давно назріла», – наголосив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів.

Зокрема, підвищення пенсійного віку для жінок та інші нововведення мають зменшити тиск на пенсійний фонд, який змушений розраховуватися з усіма літніми людьми за допомогою дотацій з державного бюджету. Адже лише торік дефіцит пенсійного фонду склав 30 мільярдів гривень.

Тож якщо нічого не змінювати, за якийсь час пенсіонери можуть просто перестати отримувати і без того невеликі гроші.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *