Жінка доглядає за дитиною

Чи зараховується до страхового стажу для призначення пенсії період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до 1 січня 2004 року зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених чинним на той період законодавством.

Ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачає, що до стажу роботи жінки зараховується час догляду за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку. Відповідно до ст. 181 Кодексу законів про працю, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (у разі якщо дитина потребує домашнього догляду, на підставі медичного висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи та до стажу роботи за спеціальністю.

Починаючи від 1 січня 2004 року, як передбачено у ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу в разі отримання відповідної допомоги (за даними в системі персоніфікованого обліку).

Ганна ОНУЛЯК, заступник начальника ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *