Земля, на якій живемо або Про стан ґрунтів сільськогосподарського призначення в Чернівецькій області

Чернівецька область розташована у трьох природних зонах: лісостепова – Прут-Дністровське межиріччя, передгір’я – між Карпатами та річкою Прут, та гірська зона, Карпати. Від 809,6 тис. га адміністративної одиниці понад половину – 471,2 тис. га, за станом на 1.01.2009 року, займають землі сільськогосподарського призначення.

Родючість має ворогів

Ґрунт є одним з найважливіших елементів біосфери, у багатьох випадках саме він визначає стан довкілля. Тому дотримання вимог земельного законодавства, систематичний контроль за використанням і охороною земель є невід’ємними складовими збереження родючості ґрунтів і земель сільськогосподарського призначення в цілому, площа яких щороку зменшується. У більшості галузей народного господарства через недосконалість нормативів, низький рівень проектно-технічних рішень земля використовується нераціонально.

Ерозія, ущільнення, підтоплення, зсуви – всі ці «джерела» деградації земель характерні для Буковини. Значний чинник забруднення грунтів – звалища промислових і побутових відходів

Десятками років керівництво країни «тримало курс» на суцільну індустріалізацію, а відтак, на забудову територій містами, урбанізацію. Додайте неконтрольований сільськогосподарський тиск на ґрунтовий покрив – і збагнете причини глибоких змін природних властивостей земель, трансформації внутріґрунтових процесів, втрати землею здатності до самовідновлювання, що призводить до зростання площі деградованих ґрунтів.

Найбільша небезпека для навколишнього природного середовища – забруднення ґрунтів хімічними та біологічними компонентами, зокрема, радіонуклідами, важкими металами, пестицидами. Через ґрунти вони мігрують до суміжних географічних середовищ (води, повітря), забруднюють продукти харчування. Інструментально-лабораторний контроль і моніторинг ґрунтів в області здійснюють суб’єкти обласної системи моніторингу довкілля – обласний центр «Облдержродючість» та міська санітарно-епідеміологічна станція.

Чинних полігонів твердих побутових відходів в області налічується 290. Тільки за 1 квартал 2009 року виявлено 211 несанкціонованих сміттєзвалищ. 193 з них уже ліквідовані.

Привіт від Чорнобиля

Упродовж 2008 року центр «Облдержродючість» моніторив землі сільськогосподарського призначення у Вижницькому районі Чернівецької області. На обстежених ділянках щільність забруднення цезієм-137 не перевищувала 1,0 Кі/км2 – рівня, безпечного як для ґрунтів, так і для здоров’я населення.

Промисловість завмерла?..

Центр «Облдержродючість» робить аналізи зразків ґрунтів на вміст таких важких металів, як мідь, кадмій, цинк, свинець. Обстежувалися землі Вижницького району. Перевищень ГДК не встановлено. Чернівецька міська санітарно-епідеміологічна станція контролює також вміст кадмію, хрому, міді, нікелю, свинцю, цинку на звалищі побутових відходів «Чорнівка» та інших пунктах спостереження, розташованих по місту. Перевищень ГДК не встановлено.

Пестицидів не знайдено

Контроль вмісту залишкових кількостей пестицидів у сільськогосподарських грунтах області 2008 року проводився у 9 районах області: Глибоцькому, Кіцманському, Новоселицькому, Хотинському, Кельменецькому, Вижницькому, Заставнівському, Сокирянському, Сторожинецькому – та в Чернівцях. Контролювалась наявність залишкових кількостей таких пестицидів: ДДТ з метаболітами, ГХЦГ з ізомерами, гептахлору, симазину, атразину, прометрину, моспілану, хорусу. Сліди ДДТ з метаболітами були виявлені в Глибоцькому, Кіцманському, Новоселицькому, Хотинському, Вижницькому та Заставнівському районах, а сліди симазину – в Кіцманському районі. Перевищення ГДК не встановлено.

В цілому по області стан грунтів сільськогосподарського призначення на сьогодні можна визнати задовільним.

Василь СТЕПАНОВ, головний спеціаліст сектору моніторингу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *