Землетрус: на Буковині паніка

Передумови для землетрусу в Карпатах були, є і будуть, бо Карпати – гори молоді.  Однак передбачити, коли це станеться, неможливо.
Минулої середи практично все населення Чернівців вийшло на вулиці. Дитячі майданчики, шкільні стадіони, відкриті простори тротуарів були запруджені людьми.  У кожного в руках дзвонила мобілка. Мами з дітлахами повисипали на майданчик перед дитячою поліклінікою на проспекті Незалежності. В окремих дитячих установах навіть раніше підняли дітей від денного сну і вивели на вулицю. Паніка спостерігалася і в населених пунктах області. Ширилися чутки, що вже евакуйовано пологовий будинок і лікарню швидкої допомоги. І що про катаклізм попередили по радіо…
Якби того дня чернівецьке радіо «Блиск» після обіду не спростувало чутки, то невідомо, чим цей загальний «псих» закінчився б. Годиною пізніше Центр пропаганди ГУ МНС в Чернівецькій області розповсюдив інформацію начальника сейсмостанції геофізичної обсерваторії ЧНУ ім. Ю. Федьковича  Андрія  НІКОЛАЄВА. Він стверджував, що упродовж останніх двох днів жодних коливань земної кори не реєструвалося ні на території Буковини, ні на території Румунії у горах Вранча.
Звідки ж узялися чутки? Диму ж без вогню не буває…
Експерти-геофізики погоджуються, що об’єктивні передумови для сейсмічних зрушень у Карпатах є, однак гарантовано стверджувати про сейсмічну загрозу на території України не можуть. Конкретно про це йщлося в інтерв’ю УНІАН заступника директора Інституту Геофізики НАНУ Олександра КЕНДЗЕРА. Саме він зауважив, що останнім часом відбуваються  «зміни напруженого стану земної кори», однак такі стани, сказав він, «не обов’язково призводять до землетрусів». На сьогодні немає науково обгрунтованих способів прогнозування термінів виникнення землетрусів. За його словами, оприлюднені прогнози можуть «лише випадково співпасти з реальним землетрусом».
Оскільки землетруси мають певну циклічність, спеціалісти вирахували, що, ймовірно, саме нинішнього серпня може статися черговий  катастрофічний землетрус у Карпатах. Його епіцентр, як правило, очікується в Румунських Карпатах, на території гірського масиву Вранча. Сейсмологи заперечили також загрозу Чорнобильській АЕС в тому разі, коли підземні поштовхи все ж відбудуться.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *