Замість гривень – бофони!

На фестивалі в Унежі кореспондент «Версій» «хильнув» за знайомство з Юрієм Андруховичем.Фестиваль українського формату із власною територією, валютою і правилами нещодавно відбувся в Унежі на Івано-Франківщині. Гучне дійство, що тривало 3 дні, зібрало більше тисячі з’єднаних патріотичною ідеєю жителів різних міст України.
– Уніж – не просто територія, – каже Владислав КИРИЧЕНКО, президент фестивалю, директор МА «Наш Формат». – Фестивалі української музики будуть невід’ємною її складовою. Конструктивна дія, щоденна робота, постійне жертвування часу, грошей і зусиль на втілення в життя тих ідей, за які загинули мільйони українців – от що таке патріотизм.
На території «Уніж-фесту» – Кузні діяла форматна валюта – бофони. Це – гроші з  відповідним рівнем захисту, на яких зображені відомі провідники ОУН-УПА. Звичайні гривні можна було обміняти на валюту фестивалю за курсом 1:1. Численні культурні заходи об’єднали людей із різних регіонів за їхніми захопленнями: різними дискусіями, літературними, анімаційними та художніми майстернями.
– Я дуже радий дізнатися, що закрутилася ця історія з фестивалем і центром українського молодіжного руху, бо, щиро кажучи, нам в Україні катастрофічно бракує таких осередків, – повідомив письменник Юрій АНДРУХОВИЧ. – У нас є зародки культурно-мистецьких середовищ, які сьогодні безпритульні. Є потреба показати щось людям, винести щось назовні, а нема де стати на ноги, де попрацювати.
Патріотичну атмосферу фестивалю зосереджували численні слогани: «Плати за українське!», «На території Кузні не матюкаються!», а пан Кириченко акцентував на тому, що «Уніж-фест», напевно, перше мистецьке дійство, яке пройшло без бійок.
Увечорі публіку розважали відомі українські гурти «Гайдамаки», «Ot Vinta», «Перкалаба», «Мандариновий рай», «Пропала грамота» тощо. Як зізнався учасник гурту «Перкалаба» Володимир, йому фестиваль дуже сподобався, тож сподівається відвідувати його щорічно. Так само, як і інші українські музиканти: звичайними відпочивальниками на фесті були також Віктор Павлік, соліст гурту «С.К.А.Й.» Олег Собчук, соліст «Очеретяного кота» Володимир Войчишин.

Микола КОБИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *