Зачем нам эти донецкие и луганские, и Крым?” – “слуга” Одарченко


“Зачем нам эти донецкие и луганские и Крым?”: нові деталі справи “слуги” Одарченка, якого взяли на ймовірному хабарі у крипті
Зачем нам эти донецкие и луганские, и Крым?”: “слуга” Одарченко
Вищий антикорупційний суд розглядає клопотання про застосування запобіжного заходу народному депутату від Слуги Народу та члену антикорупційного комітету Андрію Одарченку. Його викрили на ймовірній спробі підкупу голови Агентства відновлення Мустафи Найєма. Тому САП просить взяти депутата Одарченка під варту із альтернативною заставою у розмірі 15 млн грн.

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК) із зали засідання суду.
Під час засідання суду прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) зачитала матеріали негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД). Вони відкривають нові деталі щодо того, як Одарченко ймовірно намагався домовитися із Мустафою Найємом.
Так, спілкування Одарченка із Найємом відбувалося у месенджері Threema. Це спеціалізована програма для обміну повідомленнями, яка ускладнює ідентифікацію учасників розмови.
Після передачі 10 тисяч доларів у криптовалюті Одарченко написав Найєму повідомлення: “Привет”. Згідно з домовленістю, це означало, що перший транш переказали на криптогаманець.
Судячи із записів, ймовірний хабар народний депутат пропонував за виділення коштів Фонду відновлення на Державний біотехнологічний університет, ректором якого нещодавно був обраний Одарченко (наразі дію контракту призупинено на час виконання депутатських повноважень). Цей ВУЗ розташований у Харкові і мав значні руйнування.
Записи також свідчать, що Одарченко нібито пропонував заволодіти 15% суми від всіх траншів з Фонду відновлення. А щоб Найєм “не переживав”, що гроші надалі надходитимуть, Одарченко планував попередньо перерахувати йому на криптогаманець 50 тисяч доларів.

“Я люблю крипту. Ты что, никогда не пользовался криптой? Это ох..енная тема. У меня свои обменники. Везде, во Львове, Харькове, Киеве. Да хоть в Испании можно снять”, – зацитувала прокурор САП слова Одарченка з матеріалів НСРД.

При цьому, вигладає так, що Одарченко чітко розумів, що його дії можуть порушувати закон і він не хотів бути викритим. Про це свідчить така прочитана прокурором САП цитата: “Я сам в антикоррупционном комитете, если зацепят, то потом не будет ни настроения, ни счастья, ничего”.

Також під час обшуку в Одарченка нібито знайшли спеціальні пристрої – глушилки, які створюють перешкоди для звукозаписуючих пристроїв.

Важлива деталь: Одарченко був обраний у 2019 році від округу №179 – це Московський район міста Харкова. Як стало відомо під час засідання, у серпні 2023 року в розмові з Найємом Одарченко розповідав, що не вірить, що Харків вистоїть, бо в росії є “ядерна тріада”: “Это мощь, я много читаю, нас разметут, Иран и Китай им оружие дают. Зачем нам эти донецкие и луганские и Крым? Надо договариваться”.
***
Засідання щодо обрання запобіжного заходу триває.
Захист Одарченка попросив суд про допит Мустафи Найєма та заслухати аудіозаписи, які цитувала прокурор САП.
Суддя ВАКС Віктор Маслов погодився заслухати аудіозаписи, проте відмовив у допиті. Продовження засідання відбулося вчора, 22 листопада, о 16:00.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *