За вчених-соціологів взялася Служба безпеки

Весь склад вченої ради Інституту соціології викликали на допит до Служби безпеки України. Про це повідомив заступник директора Інституту соціології Євген Головаха, повідомив Фокус із посиланням на УНІАН.

Він також продемонстрував листи від СБУ, в якому дано “розклад” допитів всіх учених-соціологів, серед яких такі відомі люди, як Микола Шульга, Микола Чурилов, Олександр Вишняк і ще півтора десятка найвідоміших соціологів країни.

У листі старшого слідчого 3-го відділу 1-го управління СБУ Дишлюка, зокрема, говориться, що “явка є обов’язковою. У разі неявки без поважних причин можливий примусовий привід”, а при наявності підстав – притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності.

– Такого ще не було у світовій практиці – викликати на допит всю Вчену раду. Можливо, в сталінські часи Вчені ради розстрілювали ночами, але ось так, викликати на допит у нібито європейській країні в XXI столітті, думаю, просто неможливо. Хіба що в Північній Кореї , – заявив Головаха.

За його словами, “ця влада впивається своїм всесиллям. Вона нацьковує СБУ на вчених. Чому СБУ? Скажіть, чому не МВС, не прокуратура, чому СБУ? Вони хочуть залякати вчених. Чому цей слідчий з СБУ не прийде і не поговорить з вченими? Він хоче насолоджуватися своїм всесиллям і страхом? ”

– Нас же скоро будуть пакувати пачками. Я на президентських виборах був проти всіх. А сьогодні я розумію, як ми помилилися “, – заявив Головаха.

Іван Дзюба назвав дії СБУ приниженням науки і відзначив, що в такий спосіб не можна побудувати нормальні стосунки влади із суспільством. З цього приводу ініціативна група “Першого грудня” 5 квітня скликає Національний круглий стіл.

– Останні дії Служби безпеки України, а саме виклик на допит всієї вченої ради Інституту соціології — є не що інше, як приниженням науки та спробою залякування, — заявив черговий головуючий Ініціативної групи “Першого грудня” письменник та публіцист Іван Дзюба.

Він також зазначив, що у вихованому суспільстві за кордоном такі дії було б важко навіть уявити.

– Уявімо, що з повісткою на ім’я керівника, без зрозумілих пояснень причин, з вимогою “забезпечити явку” викликають, наприклад, Нобелівський комітет чи академічну раду Кембриджського університету. Це неможливо в цивілізованій громаді, — пояснив вчений-публіцист.

Такі дії влади застосовуються вже не вперше за всю історію України, але сьогодні це викликає не страх, а лише сильне роздратування суспільства, наголосив письменник.

– Будь-хто, наділений владними повноваженнями, має розуміти: в такий спосіб не можна побудувати нормальні стосунки із суспільством чи з будь-якою спільнотою, у тому числі з академічною, – додав Іван Дзюба.

Нагадаємо, вчених Інституту соціології допитують у справі про розкрадання державних коштів розміром 920 тисяч гривень. Для науковців ця справа повна несподіванка, мовляв, ще наприкінці минулого року Інститут перевіряло Контрольно-ревізійне управління і жодних порушень не виявило.

Вчені останніми роками досліджували, як суспільство сприймає ті чи інші реформи влади та геополітичну орієнтацію. Замовниками досліджень були Світовий банк, ООН, Європейська комісія. Соціологи сподіваються, що масові допити – це не тиск, а недоліки в роботі СБУ.

До слова, речник відомства Марина Остапенко пояснює радикальність слідчого його молодістю.

Викликати членів Вченої ради Інституту соціології НАН України на допит до СБУ – це, напевне, була помилка молодого слідчого, адже він не врахував той факт, що через такі дії банальну справу про розкрадання державних коштів почнуть політизувати, але разом з цим слідчий діяв згідно існуючого законодавства. Про таке в прямому ефірі «5 каналу» заявила прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко.

– Можливо дійсно, саме у цьому випадку слідчий, це була молода особа, він, можливо, мав подумати перед тим, як викликати всіх членів Вченої ради. Можливо, він мав би спочатку зробити інші процесуальні дії – прийти до них, перепитати на місці, а не викликати одразу всіх у Службу. Тут я абсолютно згодна з Президентом: людина, слідчий виявився не дуже, не буду казати непрофесійним, але він не врахував певних моментів, – заявила прес-секретар.

– Зокрема те, що цю банальну кримінальну справу, яких наші слідчі розслідують десятками в місяць, намагаються зробити політичною. Я думаю, що це просто емоційно наші соціологи відреагували, накрутивши суспільство. Тому що це, ще раз підкреслюю, звичайна кримінальна справа, що стосується розтрати бюджетних коштів. Служба безпеки, у цьому випадку, діє винятково у межах законодавства, але я погоджуюсь з тим, що можна було дійсно трошки подумати, і якимось іншим чином запросити цих людей, або самим прийти до них і опитати на місці, – зауважила Остапенко.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *