«Малювати вмієш? Тоді приймаємо!»

123.jpgЦе вже майже легенда, що художник Олександр Приходнюк, перебуваючи на посаді першого секретаря Садгірського райкому партіі, ставив таке запитання кожному, кого на бюро райкому приймали до партії. І запитання невипадкове, бо сам Олександр Якович малював завжди, скільки себе пам’ятає. Так склалося життя, що професійно вчитися малярству не довелося. І на перших виставках виступав під псевдонімом Хмельницький – бо ж «несолідно» було партійному керівникові займатися мистецтвом. Тодішні лише очолювали його.
Збігли роки, змінилися часи. 1986-го Приходнюк-художник «вийшов з підпілля» і наразі чернівчани мають нагоду оглянути його вже 40-ву персональну виставку. Сюжети його полотен дуже впізнаванні: гори і долини Буковини, куточки Чернівців, православні святині Греції та Болгарії. І все це оповите такою любов’ю до цього світу й до життя!
А нещодавно Олександр Якович опанував техніку живопису на липовій дошці, вивчивши для цього стародавню грунтовку – левкас. І компонує простір картини у залежності  від габариту цієї ж липової дошки. Зауважимо, що звичні його сюжети якось по-новому виглядають у такому форматі. Залишається побажати митцю молодості духу і міцності руки для створення нових картин.
Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *