Якість соціальних послуг будуть покращувати, мабуть…

Загальнонаціональний проект зі стандартизації якості соціальних послуг для населення, спрямований на підвищення ефективності обслуговування громадян ініціювала партія «Сильна Україна». У Чернівцях обласна партійна організація «Сильна Україна» зібрала за круглим столом представників більшості соціальних служб області, щоб обговорити здобутки та недоліки місцевих соціальних служб.

…Кожен із нас має пряме і безпосереднє відношення до соціальної сфери: всі ми або працюємо на цю систему, або отримуємо з неї виплати. Сьогодні в державі існують чотири соціальні фонди: Пенсійний фонд, Фонд зайнятості, Фонд з тимчасової втрати працездатності і Фонд від нещасних випадків на виробництві.

– Найближчим часом може з’явитися Медичний фонд, – зауважив Михайло РОЗМАН, начальник Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. – Про нього постійно йдуть розмови в кулуарах Верховної Ради, готуються законопроекти, але відповідне рішення прийматиметься пізніше. Та він обов’язково буде, бо кожна цивілізована країна його має.

Особливість цих фондів у тому, що вони наповнюються не з державного бюджету, а напряму, з кишені громадян. Через страхові внески роботодавців, усіх, хто працює та організовує робочі місця – збираються страхові внески до цих фондів. І внески чималі. Адже якщо загальний бюджет держави становить приблизно 400 млрд гривень, то в цих фондах на сьогодні «крутиться» 200 млрд гривень. Тож, якби не було цих фондів, не було б, мабуть, і реального соціального захисту…

Проте, навіть за словами працівників соціальних фондів, їхні клієнти навряд чи відчувають себе задоволеними. Бо, навіть якщо і не згадувати якість надання цих послуг, усе тьмяніє перед мізерною грошовою масою допомоги. Звісно, можна нарікати на те, що підприємці за найменшої нагоди намагаються ухилитись від сплати внесків та «сховатись у тінь». Проте, мабуть, не від доброго життя?

Під час зустрічі лунали пропозиції щодо створення державної інспекції праці, яка є в усіх розвинених країнах, йшлося й про розширення бази оподаткування, зокрема введення податку на нерухомість. Та найбільше нарікань соціальних держслужбовців стосувалися недосконалості законодавства. Воно занадто часто сприяє усіляким правовим колізіям та службовим зловживанням.

А що ж законодавці? А законодавці, схоже, чекають-не дочекаються пропозицій «від низів»? Тож однопартійці Сергія Тигіпка пообіцяли соціальникам «сприяння» віце-прем’єр-міністра, запропонувавши чиновникам збиратися на такі кругли столи частіше. Щоби потрібна справа одними балачками не обмежувалась?

Ігор КОНСТАНТИНЮК, Версії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *