Як не потрапити на «липу», обираючи саджанці

Останнім часом на ринках розвелося багато нечесних продавців, які під маркою якісних саджанців за високу ціну підсовують «липові» деревця – менш якісні і набагато дешевші. У розпалі й контрабанда дешевих саджанців із Молдови.

Дорадник з розвитку сільських територій Валерій ПЕТРЮК розповів, як покупцеві уникнути обману?

 

  1. Зверніть у вагу на те, як у продавців розкладені саджанці плодових дерев. Коріння саджанців має бути у ємності з глиняною бовтанкою або, принаймні, накриті мокрою ганчіркою чи мішковиною. Якщо коріння просто розкладене на землі, воно сухе або обвітрене, а отже, вже мертве.
  2. Більшість дорослих саджанців плодових кущів (4-5 років) повинна мати грудку землі на корінні. Імпортні плодові дерева мають певний стандарт: для перевезення на великі відстані їм обрізають коріння.
  3. Найкраще приживаються молоді саджанці плодових рослин, вони легше пристосовуються до умов саду і добре ростуть. Найважливішим параметром стає вік щеплення. Оптимально, якщо щеплення зроблене за 1,5 роки до висадження саджанця. Крім того, має значення походження саджанця – наш він або імпортний – і те, в якому вигляді він продається. Якщо посадити саджанець, що продається з відкритою кореневою системою – а щеплення було зроблено 4 або більше років тому – він буде відставати в розвитку.
  4. Зверніть особливу увагу!!! Обираючи саджанці, треба дуже уважно оглянути кореневу шийку (місце над корінням). Там повинен бути невеликий вигин, а на ньому кругла ранка, що зажила, або сучок – слід від зрізаної підщепи. Якщо сучок або ранка не заростає, що саджанець імовірно заражений трутовим грибком.
  5. Не варто прагнути купити рослину вищу, ігноруючи стан кореневої системи. Навпаки, саме корінню необхідно приділити більше уваги, і що менше воно ушкоджене при пересадженні, то легше приживуться саджанці. Дрібне коріння має бути густим і пишним. Якщо ж присутній тільки головний корінь, а бічних відростків немає або дуже мало, цілком імовірно, що дерево буде хворіти.
  6. Далі огляньте штамб (стовбур) саджанця. Він повинен бути рівним, без ушкоджень і дефектів. Повноцінна дворічна рослина повинна мати один порядок розгалуження. Бажано, щоби гілки були нахилені до стовбура близько до 90 градусів, але в будь-якому разі нахил має бути не менше 45 градусів.
  7. Шукайте продавця, який чітко і виразно зможе розповісти про властивості свого товару та походження саджанців.

 

Вирушаючи за саджанцями, обов’язково візьміть із собою мотузку, мішковину, газети або плівку. Це потрібно для того, щоб уберегти коріння куплених рослин від висихання. Спочатку обгорніть корені вологим папером (мішковиною), далі плівкою – і зав’яжіть це все мотузкою.

ЯК ЗБЕРІГАТИ САДЖАНЦІ

Якщо неможливо відразу висадити придбані саджанці, щоби зберегти їх:

*викопайте досить простору яму або траншею, у якій вільно розміститься коренева система рослини;

*помістіть саджанці в яму під кутом до стінки траншеї;

*засипте коріння землею;

*утрамбуйте землю;

*полийте рослину.

У такому вигляді можна залишити на кілька днів або навіть тижнів.

І наостанок: купуйте саджанці тільки у досвідчених садоводів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *