Виставка і художній альбом «ЧЕРНІВЦІ • CZERNOWITZ»

23 березня у Чернівецькому обласному художньому музеї відбулася презентація художнього альбому «ЧЕРНІВЦІ • CZERNOWITZ», упорядкованого Тетяною Дугаєвою та Сергієм Осачуком.

Презентація відбулася у рамах циклу ювілейних заходів, присвячених 30-літтю створення музею.
Вона проходить на фоні виставки з однойменною назвою – «ЧЕРНІВЦІ • CZERNOWITZ».
Експозицію побудовано на окремих картинах, що увійшли до альбому. Це роботи із фондів Чернівецького художнього музею, а також із колекцій деяких художників.
Виставка «ЧЕРНІВЦІ • CZERNOWITZ» триватиме до 28 березня.

 

Альбом є першим дослідженням, у якому представлена іконографія міського пейзажу Чернівців від початку ХІХ століття до наших днів. Хронологія розвитку урбаністичного жанру охоплює 200 років.

У виданні репродуковано твори понад 120 художників з Чернівців та різних міст України, а також з Австрії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Чехії, Росії, Румунії, Канади, Великої Британії, Ізраїлю, США, Японії.

Альбом двомовний (українською та німецькою). Це неоціненний подарунок чернівчанам та усім шанувальникам мистецтва, мистецтвознавцям, історикам, краєзнавцям. Виконаний на дорогому папері, з високоякісною поліграфією, цінний інформаційно та естетично, він гідно і вишукано представить Чернівці у будь-якому куточку світу, стане прикрасою книжкових колекцій найвибагливіших бібліофілів, мистецтвознавців, а також родинною книгою на багато поколінь.
Видання здійснене в рамках Чернівецької міської програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського.
Альбом вийшов у «Видавництві 21».
На презентації були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні пані Герміне Поппеллер, міський голова – Олексій Касрпрук, художники, митці, автори альбому, шанувальники мистецтва.

Тетяна Дугаєва /Tetyana Dugaeva/ опублікувала в день презентації на ФБ наступне.
Дорогі й шановні друзі!
Вітаю Вас сердечно на значній, хвилюючій та радісній події. Сьогодні ми представляємо художній альбом «Чернівці. Czernowitz», який вперше репрезентує мистецьку урбаністичну творчість численних художників багатьох країн, які жили та працювали протягом останніх 200 років. Цих різних митців об’єднало захоплення столицею Буковини та палкий інтерес до Чернівців…

Дорогі друзі! Коли я думаю, що є люди, які отримують задоволення, тримаючи в руках наш Альбом, кому він цікавий, це наповнює мене вічною радістю!
Отже висловлюю мою сердечну подяку:
– автору ідеї, організатору проекта, спіавтору видання пану Сергію Осачуку! За те, що запросив мене до співпраці, за те, що встановилося між нами взаєморозуміння, а також так комфортно та, насмілюся сказати – з певним результатом, нам працювалося разом!
Вибачте, пане Сергію, будь ласка, за мою вимушену відсутність сьогодні. Бажаю Вам успішної презентації нашого Альбома!
– звичайно ж, моя щира подяка – кожному художнику за листування та спілкування у Скайпі й телефоном, коли відбирали твори, узгоджували вигляд файлів, уточнювали деталі назв тощо. Вас, шановні митці, я радо сприймаю як незамінних спіавторів Альбому. Ви талановито створююєте власний образ міста і ваш внесок у розвиток образотворчості Буковини – величезний!! Щиро бажаю подальших успіхів!
– спасибі також – кожному з шановних чернівчан та людей з інших міст, хто люб’язно відгукувався, допомагав та оперативно надавав консультації, щедро ділився знаннями!
– членам команди, які творили Альбом – художнику Володимиру Гиндичу, Михайлу Висоцькому та «Видавництву 21»!
– і, звичайно, – Художньму музею, фонди якого зберігають чудові твори, зокрема чернівецької урбаністики, які тепер репродуковані у нашому виданні!
– не можу в цьому зв’язку не назвати своїх рідних – чоловіка та дітей – Віталія з Сергієм і Михайлом за їх тепло та солідарність!
Спасибі Вам, дорогі друзі за спілкування. Та вибачте, будь ласка, що не змогла бути присутньою.
Бажаю Вам приємних вражень від мистецького альбому «Чернівці. Czernowitz», який тепер належить вам.

З повагою,
Тетяна Дугаєва.

Дякую всім, хто долучився до створення цього альбому!

Більше фото з виставки за посиланням – ПРЕЗЕНТАЦІЇ АЛЬБОМУ «ЧЕРНІВЦІ • CZERNOWITZ»

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *