Викрито злочинну групу, що продавала громадянам України та РФ фальшиві документи

Майже рік співробітники правоохоронних органів здійснювали комплекс спеціальних заходів для встановлення учасників злочинної групи, які реалізовували замовникам підроблені паспорти громадян України та офіційні документи представництв іноземних держав.

Правоохоронці з’ясували, що двоє жителів Чернівецької області 1985 і 1988 років народження налагодили схему незаконного збагачення шляхом виготовлення та реалізації підроблених документів, що посвідчують особу, різних довідок, а також документів про COVID-безпечність. Свою злочинну діяльність порушники здійснювали під виглядом митних брокерів. Для своєї протиправної діяльності ділки винайняли офіс у Чернівцях. Так звані митні брокери пропонували «клієнтам», зокрема, міжнародні COVID-сертифікати, внутрішні та закордонні паспорти, водійські посвідчення.

За даними спецслужби, вартість фальшивок, залежно від їх виду, коливалась від €50 за COVID-сертифікат до €2 тис. за повний пакет документів.

Для  конспірації зловмисники зустрічалися з клієнтами у різних, але попередньо обумовлених, місцях.

Для вилучення речових доказів 8 лютого правоохоронці здійснили 6 обшуків, за результатами яких виявили:

  • копії документів громадян різних країн;
  • паспорти громадян Євросоюзу;
  • печатки нотаріусів, лікарів і приватних підприємців;
  • електронні зразки офіційних документів;
  • комп’ютерну техніку;
  • кошти в іноземній та національній валюті (понад 6300 євро, 500 доларів США, більше 2 тисяч румунських леїв, приблизно 7,5 тисяч гривень, 210 польських злотих і 10 фунтів стерлінгів). Усе вилучене поліцейські направили на експертне дослідження.

Відповідно до чинного законодавства, дії зловмисників кваліфікуються за ознаками частини 3 статті 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та частини 3 статті 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Наразі триває досудове розслідування для з’ясування всіх обставин злочинної діяльності та встановлення осіб, які також можуть бути причетними до вказаних кримінальних правопорушень.

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернівецької окружної прокуратури.

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *