Вуса, як захисний бар’єр від раку шкіри…

Вуса – волосся, яке росте над верхньою губою в чоловіків. Американські вчені встановили виняткову користь вусів. Співробітники Університету Канзасу заявляють: у чоловіків, які носять вуса товщиною не менше дев’яти міліметрів, ризик появи злоякісних новоутворень шкіри, а саме, плоскоклітинної карциноми, на нижній губі в 16 разів менше, ніж у тих, хто не має достатньої «рослинності» на обличчі. 

Рак шкіри може розвинутися з актинічного (сонячного) кератозу. Це найбільш поширений стан патологічно зміненої шкіри, який провокується багаторічним впливом сонячного випромінювання. Чим частіше і довше людина перебуває на сонці протягом життя, тим вище у неї ризик розвитку цієї патології в похилому віці. Фактори підвищеного ризику розвитку актинічного кератозу: світла шкіра; сонячні опіки, отримані протягом життя; часте використання соляріїв, надмірне УФ-випромінювання; знижений імунітет; наявність ділянок шкіри з порушеною пігментацією; можлива спадкова схильність до розвитку захворювання. Вогнища актинічного кератозу зазвичай виглядають як шорсткі плями на відкритих ділянках шкіри, що піддаються регулярному опроміненню сонцем, наприклад, обличчя, верхня частина грудної клітки, спина, руки, вуха (у чоловіків) і волосиста частина голови, особливо в місцях залисин на голові. Найнебезпечніша зона, де може з’явитися актинічний кератоз – тонка шкіра губ. І, виходячи з цього, вуса можуть грати роль захисного бар’єру. Висипання при актинічному кератозі, як правило, мають вигляд однієї або декількох різних розмірів червоних або коричневих плям з лусочками на поверхні. На дотик плями грубіші за оточуючу шкіру. Іноді лусочки на поверхні можуть стати щільнішими або навіть набути рогоподібного вигляду, тобто перетворитися на кірочки. 

У вищезазначеному дослідженні брали дані людей, які носили вуса з підліткового віку або приблизно з 20 років.

Отже, залишати без уваги актинічний кератоз не можна, оскільки захворювання розвивається дуже повільно, і може трансформуватися в плоскоклітинний рак шкіри. Використовуйте сонцезахисні засоби, особливо в весняно-літній період, що допоможе захистити Вашу шкіру від негативних впливів ультрафіолетового опромінення. Огляньте свою шкіру уважно і проконсультуйтеся  у дерматолога! 

Цікаві фразеологізми:

І в вус не дути — зовсім не звертати уваги, ніяк не реагувати.

І ми з вусами — і в нас чималий життєвий досвід. 

Мотати на вус — щось брати до уваги; примічати, запам’ятовувати. 

Під вусом хто — дорослий, парубок. 

Хоч би вусом повів — ніяк не реагувати.

 

Матеріал підготувала: Гулей Лілія – асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, к.мед.н.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *