Всесвітній день здоров’я – 2014 спрямований проти трансмісивних інфекцій

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та медичної спільноти щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Цього року він  присвячений трансмісивним захворюванням та їхній профілактиці.

Що таке трансмісивні недуги? Це – інфекційні захворювання, збудники яких передаються кровососними членистоногими – комахами, кліщами. До них  належить близько двохсот нозологічних форм, спричиненими вірусами, бактеріями, рикетсіями та гельмінтами. Частина з них передається тільки через кровососних переносників, наприклад, висипний тиф, малярія, жовта лихоманка. Інша частина – опосередковано, при обробці тушки хворої тварини, яку вкусила комаха-переносник. Серед таких – чума, сибірка, туляремія.

З трансмісивних інфекційних хвороб на території Чернівецької області найбільш поширена  хвороба Лайма.

За останні два роки зареєстровано 19 випадків цього захворювання на території Вижницького, Глибоцького, Сторожинецького районів та міста Чернівці.

Зазвичай зростання кількості випадків хвороби спостерігається в теплий період року – період найбільшої активності кліщів. Зараження людини відбувається в момент укусу інфікованим кліщем. Слід зазначити, що сам укус безболісний, оскільки разом зі слиною кліща до ранки вводиться анестезуюча речовина.

Від моменту укусу до появи перших ознак хвороби минає в середньому 2 тижні. На початкових стадіях хвороба проявляється так званою «мігруючою еритемою» – почервонінням місця укусу у вигляді кільця, що має тенденцію до збільшення. Хворого можуть турбувати підвищена температура тіла, головний біль, слабість, що досить часто помилково сприймають за гостру респіраторну вірусну інфекцію.

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі (кліщ собачий (іxodes ricinus).

Найчастіше підхопити захворювання можна, вирушивши на прогулянку чи відпочинок до лісової або чагарникової місцин, паркової зони, дачних ділянок. Скажімо, чернівчани, які на власному досвіді вже знають, що це за недуга, перед укусом кліща побували на городах і дачах на «Цецино» і «Роші», парках на вул. Комарова і Фастівській.

Хворобою Лайма найчастіше хворіють у квітні-травні та серпні-вересні – періоди, коли іксодові кліщі найбільш активні.

Зараження відбувається при укусі кліща, інфікованого мікробом, а ймовірність заразитися залежить від того, який відсоток кліщів, що мешкають на території, де стався укус, інфіковані. Іноді кліщ з домашніми тваринами може потрапити і в будинок, а потім перебратися з них на людину.

На пізніших стадіях розвитку хвороби можуть розвиватись артрити, міокардити, неврити.

Щоби там не було, після укусу кліща слід звернутися до лікаря: він призначить екстрену профілактику антибіотиками. Слід також і самому стежити за своїм самопочуттям, перевіряти температуру тіла та оглядати шкіру.

Якщо ж ви помітите, що з’явилося почервоніння у вигляді кільця, терміново звертайтеся до лікаря. Бо своєчасна терапія антибіотиками може запобігти розвитку недуги.  Не рекомендується також видаляти кліщів самостійно: для цього найкраще звернутися до фахівців.

Найбільш простими та надійними засобами профілактики недуг, які передаються кліщами, є застосування аерозолів, лосьйонів, розчинів і використання засобів індивідуального захисту.  А повернувшись додому з прогулянки, слід ретельно обстежити всі частини тіла та одягу: чи немає на цьому, бува, кліщів.

Ірина КЛИМ, головний спеціаліст відділу епідеміологічного нагляду та санітарної охорони території управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *