ВІТАЄМО! 15 жовтня – Міжнародний день сільських жінок

Цього дня у світі вшановують сільських жінок, а це – понад чверть людства. Генеральна Асамблея ООН 18-го грудня 2007-го року прийняла рішення оголосити 15 жовтня Міжнародним днем сільських жінок і відзначати його щорічно, починаючи з 2008-го року.

Плашка

Підкреслимо той внесок, що вони роблять для утримання кожної міської родини та держави в цілому.

Те, що лягає на плечі наших сільських жінок, те, з чим вони віртуозно справляються, повинне спричиняти в нас почуття глибокого подиву – і поваги.

Найчастіше це не тільки турботи про сім’ю й виховання дітей та онуків, а й клопоти в оселі, на господарці, а ще й робота і безліч інших турбот, про які навіть і не підозрюють ті, хто проживають у містах, де, за великим рахунком, «все під рукою».

Сільські жінки своєю працею відіграють вирішальну і координуючу роль у вирощуванні сільськогосподарських культур, у значній частині сільськогосподарського виробництва, тваринництва, птахівництва. Вони гідні найглибшої поваги.

Це день, коли суспільство повинне звернути увагу на те, що багато хто з жінок, які проживають у сільській місцевості, не має доступу до якісної медицини та  послуг. Хороша освіта, банківські установи та інтернет часто є недоступними для сільських жителів. Однак при цьому суспільство вимагає від сільських жінок високої якості продовольчих товарів!

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив: «Багато з цих жінок не мають доступу до землі, ринків, фінансових засобів, системи соціального забезпечення і послуг. Чимало з них зіштовхуються із серйозними загрозами у сфері безпеки, зазнають відвертої дискримінації…»

В Україні, за результатами досліджень Програми розвитку ООН (ПРООН), понад третину жінок у сільських районах України не беруть участі у виборах, майже 70% не має доступу до Інтернету. Більшість жінок, за результатами цього дослідження, навіть не замислюються про те, що в них є права. Тим більше, вони не знають про механізми реалізації цих прав.

Що побажати жінкам, яким випало «щастя» проживати поза міськими зручностями і широкою інфраструктурою?

  • Цього дня ми вітаємо кожну сільську жінку, бажаємо їм сил і міцного здоров’я, тепла і затишку їхньому домашньому вогнищу!
  • Бажаємо стати потужним каталізатором прогресу в українських селах, сміливо долати перешкоди бюрократизму й чиновницького свавілля.
  • Нехай бадьорість і позитивний настрій не покидає Вас ніколи! Зі святом Вас! І всілякого добробуту!IF

    IF

    IF

    IF

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *