Лопух – ліки просто з-під паркану

Справжня фітоаптека з корисних для здоров’я речовин

 

У народній медицині лопух посідає почесне місце і давно використовується у фармакології та косметології – у складі мазей, кремів та шампунів.

Але в наших широтах лопух – доступне для всіх джерело вітамінів і мінеральних речовин. Якщо ви приймаєте всередину настоянку чи відвар з листя лопуха,посилюється відтік жовчі та сечі, зростає протипухлинна активність організму, знищуються патогенні мікроорганізми (грибки і бактерії), стимулюється обмін речовин, нормалізується функція підшлункової залози, активізується робота залоз (потових, молочних). До речі, старі люди за головного болю просто прикладали до лоба листя лопуха – і допомагало!

І це тому, що лопух позитивно впливає на кровотік, знеболює й знімає запалення при болю в суглобах і хребті, набряках ніг, ревматизмі, артриті, подагрі, артрозі, радикуліті тощо.

А ще ліки з лопуха чудово пораються із різними видами гормонального дисбалансу, бо він  багатий на інулін, який допомагає людям хворим на діабет і гіпоглікемією, зміцнює печінку і захищає її від шкідливого впливу токсинів, із якими щодня доводиться нам стикатися.

У листі лопуха – високий вміст органічних кислот (яблучної, кавової, лимонної, аскорбінової), слизу, дубильних речовин, ефірної олії, флавоноїдів тощо. Це багатство робить рослину помічною при фурункулах і виразках на шкірі, випадінні волосся, запаленні в роті й горлі, укусах комах.

Речовини, що містяться в листі лопуха, стимулюють обмін речовин і покращують вуглеводний обмін – і це робить лопух бажаним для тих, хто хоче схуднути. Отже, навесні, коли трава починає лише вибиватися після зимового сну, збирайте молоді листочки лопуха й додавайте до салатів.

Лопух чудово працює в тандемі з іншими корисними рослинами. Все залежить від конкретної недуги. Лопух і зозулинець – для лікування гормональних захворювань у жінок; лопух і календула – для відновлення здоров’я і краси волосся; лопух і чистотіл – для лікування шкірних захворювань.

Сушити листя лопуха треба в тіні, поки сухе листя стає ламким і  легко розтирається в долонях. Висушену сировину зберігають у полотняних мішечках у сухому темному місці.

 

Ліки з лопуха

*Настій з листя лопуха приймається по півсклянки тричі на день. Залийте 1 ст.л. листя двома склянками окропу, настоюйте 4 години в термосі.

*Спиртова настоянка: 250 г соку лопуха змішують зі склянкою горілки і 250 г меду. Зберігати в холодильнику

*Сік: зі свіжозібраних листків вичавити сік, обов’язково процідити й тримати його в непрозорій ємності. Свіжовичавлений сік з листя лопуха можна зберігати в холодильнику не більше 3 діб. З додаванням меду або спирту зберігається в холодильнику значно довше – до кількох місяців.

*Компрес: перед тим, як накладати листя лопуха на хворі суглоби, ретельно вимийте їх із милом під проточною водою, але добре обсушіть: вода уповільнює рух речовин з листя. Зворотний бік листка змащуємо будь-якою олією, яка слугує провідником в середину суглоба. Зверху накладаємо вощений папір (поліетилен сприяє утворенню поту – зайвої вологи у  компресі).

Мазь із коріння лопуха: вичавіть сік безпосередньо з кореня чи купіть в аптеці екстракт кореня лопуха. Змішайте 2 ч. з 1 ч. соняшникової олії, ретельно перемішайте і поставте в холодильник. Не готуйте одразу велику кількість мазі.

 

Лопух «від семи недуг»

Головний біль, біль у суглобах і хребті. Свіже або висушене листя для активізації лікувальних властивостей потримайте над парою до розм’якшення, прикладайтети ворсистою стороною листа до хворого місця на ніч необмежену кількість разів. Кашку з зеленого листя накладати на хворі місця або використовувати на ніч у компресах.

Застуди. Полегшити стан при застуді, нежиті, грипі можна за допомоги лікувального збору: 1ч. листя лопуха, 2 ч. листя мати-й-мачухи та ¼ ч. трави примули. Одну ст. ложку сухого подрібненого збору залийте склянкою окропу, настоюють три години і проціджують. Відвар приймають по 40 мл 4 рази на день перед вживанням їжі.

Закрепи. Свіже листя лопуха додавати до овочевих салатів.

Сечокам’яна хвороба, виразка шлунка, цукровий діабет. Настій з листя приймати по 1 склянці до їди. Як усі сечогінні трави, виводить з організму калій, тож краще за все заїдати огірками або випивати огірковий сік  – для компенсації. Після місячного вживання обов’язково зробіть перерву місяців на два. Перевірте кислотність у сечі.

Профілактика і лікування злоякісних пухлин шлунка і кишечнику. 50 г соку змішати з медом і пити 1 раз на день до їди.

Стимуляція залоз внутрішньої секреції, відновлення гормональної  рівноваги. Настоянку листя лопуха приймати по ст. ложці тричі на день до їди, поки не закінчиться порція настоянки.

Хвороби жовчного міхура і печінки. Сік з листя лопуха розбавити водою: на 1 ч. ложку соку – 2 ч. л. води, по 1 ст. л. до їди.

Шкірні захворювання (екзема, псоріаз, виразки і фурункули), артрит. Мазь з лопуха втирати у хворі місця за потреби.

Для зняття алергічних реакцій готують відвар з листя і коріння лопуха, проціджують і виливають у ванну з водою. Ванну приймають 15 хвилин.

 

 

Протипоказання.

Людям, які страждають виразкою шлунка або підвищеною кислотністю бажано утриматися від застосування лопуха в якості лікарського засобу, так як він може погіршити ваш стан. Правда в цьому випадку мова йде про внутрішнє застосування настоянок і відварів лопуха. При зовнішньому застосуванні з метою вилікувати шкірні захворювання лопух не вплине на ваш шлунково-кишковий тракт.

 

Кулінарний бонус від редакції «Версії»

Повидло з лопуха для діабетиків

повидлоНа 1 кг коріння лопуха вам знадобиться 50 г оцту та 1 л води

Ретельно промийте молоде коріння лопуха, очистіть від шкірки і пропустіть через м’ясорубку. Додайте в воду оцет, доведіть її до кипіння, покладіть подрібнене коріння і варіть на слабкому вогні, поки не зникне запах оцту.

Це чудове частування до чаю і додаток до солодких страв. Зверніть увагу, що цукор в нього класти необов’язково, коріння й без того солодке. Тож для діабетиків кращого повидла і не знайдеш. Але робити повидло слід навесні, поки листя не викачало соки з коріння.

Лопух у тісті.

Оригінальні ласощі з кореня лопуха, обсмаженого в тісті.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 1 кг коріння лопуха візьміть 4 ст. л. борошна, 0,5 склянки води, 2 яйця, олію для смаження, сіль і перець за смаком.

Промийте коріння лопуха, очистіть від шкірки і проваріть на пару близько 30 хв. Наріжте кружечками 0,5 см завтовшки. Борошно залийте водою і дайте 30 хв. набрякнути. Додайте яйця, сіль, перець, замісіть тісто. Подрібнене коріння змочуйте в тісті і смажте до утворення хрусткої скоринки.

 

Сподіваємося, вам сподобаються наші рецепти з лопуха і тоді цей велетень перестане бути головним болем на вашій присадибній ділянці.

 

Підготував Валерій ПЕТРЮК, «Версії»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *