ВІДКРИВАЄМО БУКОВИНУ: 350-ЛІТНІЙ ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ДУБ ПАМ’ЯТАЄ ВІЙСЬКА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

На початку третього тисячоліття досить несподіваним виявився той факт, що на теренах Буковини – землі давнього і щільного заселення – ми ще не маємо цілісної і повної інформації про наші природні дива і багатства. Зокрема, у нашому лісовому краї, де ліси колись займали 80% території, відсутні дані про рекордсменів – найстаріші екземпляри різних порід дерев. Це ж стосується і водоспадів, яких на Буковині досить багато.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Усі ці дива, як цінні природні утворення, підлягають надійній охороні не лише з позицій природоохоронної справи, але й потреби просування іміджу Буковини в інформаційно-туристському просторі для потреб розвитку екотуризму, який для нашого краю може стати одним зі стовпів розвитку економіки та покращення соціально-економічних умов проживання буковинців.

Тож цілком логічно, що громадська екологічна організація «Буковинське товариство природодослідників» разом з Департаментом екології та туризму, Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації, а також Чернівецьким облуправлінням лісового та мисливського господарства вирішили нарешті організувати і провести дві важливі пошуково-інформаційні акції.

Визначне дерево Буковини

Перша акція – «Визначне дерево Буковини». Її метою є виявлення, науковий опис та інвентаризація найвизначніших дерев на території Чернівецької області. Визначними деревами слід вважати найвищі, найтовщі в обхваті стовбури (на висоті 1,3 метра), дерева з аномальними за розмірами кронами, або ж із кількома стовбурами та іншими цікавими аномаліями, що привертають увагу, а також ті, що мають наукове та історико-культурне значення.

Наприклад, у XIX столітті на перевалі Плоска, неподалік однойменного села, росла відома ялина (і навіть була зафотографована) із корінням на вершині. Це, звичайно, якесь генетичне збочення, але вкрай рідкісне і цінне для наукового аналізу явище. У 80-х роках минулого століття в лісі неподалік с.Просіка на Глибоччині туристи також виявили подібне дерево, та, на жаль, не повідомили обласний комітет охорони природи. Коли я про це дізнався, то вирішив оперативно його відшукати. На жаль, пошуки виявилися марними, бо в процесі санітарних рубок його, як щось непотрібне, зрубали.

Найстаріші дерева є цінними з огляду на те, що вони, по-перше, свідчать про потенційні можливості і граничні вікові терміни зростання різних видів на Буковині. По-друге, на собі доводять санітарно-екологічний стан середовища, в якому вони дожили до поважного віку, а по-третє, свідчать про непересічність історичних подій і умов, завдяки яким вони, власне, і збереглися до сьогодення. Наприклад, мало хто з чернівчан знає, що на вулиці Золочівській у міському районі Клокічка, колись старого і окремого села, успішно зростає і ретельно охороняється місцевими жителями дуб щонайменше 350-річного віку. Він дивом зберігся на території доволі щільної забудови і пам’ятає, напевне, часи перебування військ Богдана Хмельницького на терені цієї частини середньовічної Молдови.

Водоспади Буковини

fd7f5f350d02dfeec0efd67623bf19b7_600x1000

Друга акція – «Водоспади Буковини». Її метою також є виявлення, науковий опис та інвентаризація водоспадів на території Чернівецької області. Водоспади зосереджені переважно у Буковинському Подністер’ї, чому сприяє каньйонний характер долини цієї ріки та її приток, а також у Буковинських Карпатах, де, як кажуть, сам Господь Бог велів їм бути. Опису підлягають водоспади висотою понад один метр. У разі каскаду близько розміщених водоспадів висотою менше одного метра описується весь каскад. Тут також слід очікувати на сюрпризи. Наприклад, найвищий поки що водоспад Буковини висотою понад 30 м розташований не в очікуваних усіма горах, а на Дністерських кручах неподалік с.Гринячка.

На виявлені об’єкти заповнюється спеціально розроблена анкета, яка потім передається до експертної комісії з представників вищеперелічених установ і організацій. А вона вже підіб’є підсумки, створить відповідні реєстри і визначить переможців серед виконавців.

До акції, передусім, залучаються учні середніх навчальних закладів на території конкретних міських, селищних, сільських рад, що стимулюватиме, таким чином, їх краєзнавчі дослідження і місцевий патріотизм. Приймуть активну участь національні природні парки «Хотинський», «Вижницький», «Черемоський», лісництва державних підприємств, підпорядкованих Чернівецькому облуправлінню лісового та мисливського господарства – найкращих знавців своїх угідь, а також громадські екологічні організації. Акція триватиме до 30 листопада 2014 року, поки для цього будуть зручні погодні умови.

Ознайомитися з умовами акції та формою анкет можна на сайті Департаменту екології та туризму Чернівецької облдержадміністрації. Бажаємо всім дійсним патріотам Буковини залучитись до її реалізації і допомогти вивести наш чудовий регіон з інформаційної «тіні» у світло дивовижного краю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *