На розумників «полює» програма Фулбрайта

Освіта за кордоном – це не мрія, це реальність, – на черговій прес-конференції запевняла журналістів Інна БАРИШ, координатор програми ім. Фулбрайта для молодих викладачів і дослідників. – Ми їздимо містами України та відбираємо для навчання талановитих студентів і науковців.  За 20 років існування Програми в Україні понад 800 українців навчалися, стажувалися, проводили дослідження у США.

JWilliamFulbright 2

Фулбрайт Джеймс Уільям – засновник програми “Fullbright”

Серед випускників Фулбрайта вісім чернівецьких студентів. Один з них – Ігор ШМАРАКОВ, стипендіат програми Фулбрайта, заступник декана з науково-дослідної роботи студентів і міжнародних відносин факультету біології, екології та біотехнології Чернівецького Національного Університету. Науковець розповідає, що дуже довго шукав подібну програму, щоби глибше вивчити свою спеціальність і отримати безцінний досвід іноземних колег. І йому поталанило: він знайшов цю програму, подав документи, пройшов співбесіду, склав іспит із англійської, отримав стипендію і впродовж академічного року навчався у Колумбійському університеті. Там працював із професором, який і надалі є його наставником.

– Пам’ятаю, я приїхав і перші дні згадував такі рядки із наших новин: «Американські вчені довели…». Я був дуже подивований, бо потрапив у таке середовище, де американські вчені й справді щось доводять і відкривають, – каже пан Ігор. – Треба пробувати і не варто недооцінювати себе.

Програма успішно працює від 1946 року у 155 країнах світу. Майже 500 американців викладали в українських вишах й займалися науковою працею.

прес-клуб-26.02

Програма Фулбрайта щороку проводить конкурсний відбір аплікантів – координатори проекту їздять містами України та шукають молодих, обдарованих студентів, дослідників і науковців. Кожний охочий може заповнити анкету та подати детальний опис свого дослідження. Проект оцінюється комісією, до якої входять українські та американські науковці. Дуже позитивним є те, що програма не обмежує вас у спробах: не вийшло з першого разу стати стипендіатом, можете спробувати друге, втретє, вдесяте. Програма пропонує отримати ступінь магістра у американському університеті чи пройти стажування для науковців, викладачів, аспірантів.

– Ми пропонуємо стипендії для науковців, які вже мають ступінь кандидата чи доктора наук або тривалий досвід роботи і запрошуємо їх на стажування в один із університетів, дослідницьких центрів чи лабораторій у США, – розповідала Інна Бариш. – Існують ще стипендії для молодих науковців, які не обов’язково повинні мати ступінь: це категорія викладачів, аспірантів, молодих дослідників, які тільки починають наукову кар’єру. І третій конкурс – для тих, хто хотів би отримати диплом магістра в американському університеті. У цьому конкурсі беруть участь і студенти старших курсів, і випускники університету.

Стипендіати програми Фулбрайта, проживають у США, навчаються у найкращих університетах, користуються найбільшими бібліотеками й дослідними центрами – і все це безкоштовно, навіть переліт та проживання в Америці оплачують.

Детальніше про програму Фулбрайта можна дізнатися на сайті  www.fulbright.org.ua.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»  

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *