Від стихійних мітингів – до організованого профспілкового руху

Представники профспілкового руху знову зустрічалися з підприємцями Буковини. Адже дискутувати й справді є про що: новий проект Податкового кодексу та законопроект про пенсійну реформу, ведення бізнесу в нових умовах… І звісно ж – про створення профспілкових організацій підприємців і підприємств малого й середнього бізнесу. Як мовиться, портунок потопаючого чиїх рук справа? Отож бо й воно!

Володимир Дорош, Всеукраїнський громадський рух «Місто волі»:

– Події в столиці та їхня підтримка на місцях засвідчили, що владу можна змусити рахуватися з народом і виконувати його вимоги. Саме завдяки активній позиції громадян удалося домогтися часткових змін Податкового кодексу. Цю роботу будемо проводити й надалі. Вже створена Рада підприємців при Верховній Раді, куди увійшли активні учасники акцій протесту. Таким чином ми спробуємо впливати на законодавців, щоби якість документів, які прийматимуться, була кращою і дійсно сприяла розвитку бізнесу…

В’ячеслав Рой, голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України:

– Ідея профспілкового руху сьогодні на часі. Ми бачимо по телебаченню, як західні профспілки виборюють свої права, проте наші люди й досі не усвідомлюють тих реальних функцій, які мають профспілки. Велика кількість політичних партій зараз просто намагається використати їх у своїх політичних цілях. Профспілки були завжди в опозиції до влади. Звісно, на якомусь етапі можна домовитися з нею, проте люди хочуть жити краще, тож з кожним роком стандарти треба підвищувати. Влада не зацікавлена в цьому, а якщо й зацікавлена, то не тими темпами, яких прагнуть профспілки. Адже саме вони є виразниками інтересів громадян не лише в трудових відносинах, але й у відносинах з владою. Будь-яке підвищення цін, житлово-комунальних тарифів, податків влада повинна погоджувати з профспілками. Проте, на жаль, більше 50 профспілкових об’єднань позбавлені права – і взагалі будь-якої можливості – ведення повноцінного соціального діалогу з владою, яка не хоче чути людей. Тому ми їздимо Україною, звертаємося до простих людей за підтримкою, щоби вони, в разі, якщо наш голос так і не буде почутий владою, підтримали нас в інших формах і методах боротьби за свої права.

Лідія Анциперова, голова Конфедерації профспілок недержавного сектору економіки Буковини:

– Я хочу закликати профспілки, які створюються зараз в регіонах України, зрозуміти, що політичні акції на даному етапі їм не потрібні. Адже цілі політичних партій і профспілок, як громадських організацій, є різними. Мета профспілки – захист трудових, соціально-економічних прав найманих осіб і самозайнятого населення, мета ж політичних партій – прихід до влади. І треба розрізняти ці речі. Ми не закликаємо виходити на барикади, ми закликаємо до конструктивного діалогу з владою – чесного, прозорого, і такого, щоби реформи, які проводяться в Україні, були задля зростання благополуччя громадян.

Валерій Бордіян, директор Асоціації ринків Буковини, нещодавно очолив новостворену первинну профспілкову організацію ринку «Буковинський»:

– Акції протесту продемонстрували, що підприємці поки що розрізнені, роз’єднані, їм не вистачає організованості та згуртованості. В нас є певний пострадянський стереотип недовіри до профспілок, адже пам’ятаємо ще радянські часи, коли вони виконували зовсім інші функції. Але таке ставлення змінюватиметься. В нашому місті – 25 ринків, ми працюємо над тим, щоби на кожному з них були первинні профспілкові організації, – і в цьому допомагає нам Федерація профспілок малого та середнього підприємництва, яку очолює В’ячеслав Рой. Тож ми сподіваємося на активне продовження діалогу і співпраці з підприємцями, бо саме профспілки в сучасних умовах покликані відіграти важливу роль.

Про створення 18 грудня 2010 року Профспілки захисту підприємців м. Чернівців розповіла її голова Марія Філіпчук:

– Ця організація створена на Калинівському ринку та «Добробуті», де працюють близько 13 тис. підприємців. Не секрет, що на підприємців – активістів податкового майдану чиниться тиск, щодо них порушуються кримінальні справи, зокрема, на члена нашої профспілки Лідію Гаїну. Щоби протистояти владі в правовому полі, ми й створили профспілку, яка покликана захищати підприємців. Ми маємо виробити таку систему захисту, щоби заробляти, платити посильні податки і знати, на що ці податки використовуються.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *