В Україні нарешті моніторитимуть наркоситуацію

Україна – єдина держава Європи, яка не має державної стратегії з наркополітики. Тоді як  наркотики та наркозлочинність – одна зі складових сучасних загроз нашому життю й здоров’ю, самому існуванню держави й цивілізації взагалі. Нині матеріали зі стратегії вже лежать на узгодженні в Мінюсті і найближчим часом будуть затверджені у вищих владних інстанціях. Це стосується також і Закону про Державну службу України з контролю за наркотиками (ДСКН).

– Йдеться про надання нашій службі правоохоронних функцій, – наголосив начальник Вінницького міжрегіонального відділу ДСКН України Володимир РИБАКОВ, який цими днями відвідав Чернівці з плановою перевіркою. З ним і поспілкувалася наша кореспондентка.

459a55

– Чому стратегія з наркополітики має таке значення?

– Бо у стратегії є місце і міністерству освіти, й мінсоцполітики, й міністерству фінансів, і міністерству охорони здоров’я, СБУ і МВС. Кожний буде відповідати за свою сферу. Нині, якщо людина стає наркоманом, – це вже тавро, батьки приховують хворобу, бояться ганьби й осуду оточення. Але чому батьки не ховаються, якщо дитина захворіла грипом? Треба відчувати не сором, а проблему. Повинні бути фахівці, які підкажуть батькам, що не потрібно лікувати за допомого ремінця чи за допомогою в’язниці – так наркоманів не вилікувати. Тому ще у квітні 2011 року в Україні створили Державну службу України з контролю за наркотиками (ДСКН).

990382-mouthful-of-pills-and-generic-and-drugs

За офіційними даними зарубіжних центрів боротьби з наркообігом у Росії кількість нарокозалежних протягом останніх 22 років зросла у… 900 разів! Відповідної цифри щодо України редакція не має.

 

– Пане Володимире, які завдання стоять перед вашою службою?

– Вінницький міжрегіональний відділ ДСКН перевіряє заклади, у яких використовуються і зберігаються наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори*. Наш підрозділ обслуговує, якщо так можна сказати, шість областей, серед них  Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Житомирська, Черкаська та Кіровоградська.

– Чи удається тримати наркотики під контролем?

– Якщо раніше орієнтація суб’єктів політики держави в цій галузі була спрямована односторонньо на скорочення незаконної пропозиції наркотиків, то сьогодні реалії вимагають діяти комплексно, тобто зменшувати  попит на наркотики, що без ефективної профілактики в принципі неможливе.

– Що нині ваш підрозділ перевіряв у Чернівцях?

– Чотири медичних заклади, а саме: обласну клінічну лікарню, обласну психіатричну, медичний центр лікування безпліддя та онкологічний диспансер, а також хімзавод. Під час планової перевірки вивчаємо в основному дотримання ліцензійних умов поводження з наркотиками.

– Поки що ви перевірили тільки обласну клінічну лікарню…

– І порушень у зберіганні та використанні наркотичних засобів в обласній лікарні не виявлено. Дрібні недоліки усунуті під час перевірки.

– Відомо, що в структурі МВС теж існують відділи з боротьби із незаконним обігом наркотиків

Міліція має власну статистику щодо споживачів наркотиків. Їхнє бачення ситуації зводиться до кримінального аспекту. Медицина теж по-своєму рахує наркозалежних, адже наркоманія – це медичний діагноз. Але кого медицина виявляє і враховує? Того, кого батьки привели, кого знайшли в парку в стані передозування, а всі інші для них, по суті, не існують.

Та найголовнішими завданнями нашої служби є координація дій усіх відповідних органів виконавчої влади, які займаються наркозалежністю й наркозлочинністю. Важливою складовою нашої роботи є налагодження ефективного моніторингу наркоситуації, система якого наразі лише створюється в Україні.

————————

*Прекурсори – речовини, класифіковані в міжнародних конвенціях як хімічні матеріали, що використовуються для приготування наркотичних і психотропних речовин, а також хімічні речовини та їхні солі, що використовуються з аналогічною метою і віднесені Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ України до зазначеної категорії.

 

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *