В Естонії випробували мережу Li-fi – в 100 разів швидшу за Wi-fi

ВВС проінформувало, що в Естонії вперше в робочих умовах випробували новий метод бездротової передачі даних, який використовує не радіохвилі, а світлову частину спектру.

Технологія Li-fi пропонує швидкість передачі до 1 Гб/сек, що в 100 разів перевищує можливості сучасних мереж Wi-fi.

Випробування цього тижня в Таллінні провела естонська компанія Velmenni. Для передачі сигналу потрібне джерело світла, наприклад, звичайна світлодіодна лампа, інтернет-з’єднання та фотосенсор. Під час випробування досягнули швидкості передачі даних у 1 Гб/сек. Лабораторні випробування показали, що теоретично можлива швидкість до 224 Гб/сек. Випробування проводилися в конторському приміщенні і в промисловому цеху.

Голова компанії Діпак Соланкі в розмові з кореспондентом газети International Business Times сказав, що новий метод передачі даних може вийти на ринок через три-чотири роки. Термін Li-fi вперше винайшов професор Харальд Хасс з Единбурзького університету, який продемонстрував метод ще в 2011 році. Він виступив тоді на конференції “Технології, розваги та дизайн” з повідомленням, яке транслювалося в інтернет за допомогою камери, оснащеної пристроєм для приймання і передачі сигналу Li-fi.

555

Як заявив тоді професор Хаас, в майбутньому мільйони звичайних ламп перетворяться на пристрої для прийому і передачі даних.

Одна з вирішальних переваг нового стандарту полягає в тому, що, на відміну від Wi-fi, він не створює перешкоди і тому може використовуватися в літаках та інших місцях, де перешкоди небажані. Крім того, спектр радіочастот обмежений, а спектр видимого світла в 10000 разів ширший. Однак є й обмеження – новий метод не годиться в умовах яскравої освітленості, наприклад, сонячне світло створить серйозні перешкоди для передачі сигналу.

Крім того, передача даних можлива тільки в стінах одного приміщення, тому що сигнал не проникає крізь стіни. Тому первинне застосування цього методу обмежуватиметься тими приміщеннями, де застосування Wi-fi неможливе або небажане, наприклад, в лікарнях.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *