В Чернівецькій області на обліку в Пенсійному фонді перебуває більше 7,5 тисячі чорнобильців

Наслідки Чорнобиля – найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – ще довго відчуватимуть і сучасники, і прийдешні покоління. Викиди в атмосферу значної кількості радіоактивності, забруднення повітря, ґрунтів, вод, загроза здоров`ю десяткам і сотням тисяч людей – такі результати аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. Її уроки ще повністю не осмислені, хоча вже понад два десятиліття людство живе в реальності, яка настала після того трагічного квітневого дня.

Загалом на обліку в Пенсійному фонді України в Чернівецькій області перебуває 7663 особи, які отримують пенсії, підвищення до пенсій та компенсації відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». З них: чорнобильців І категорії – 295 осіб, ІІ категорії – 921 особа, ІІІ категорії – 1158 осіб, IV категорії – 5277 осіб. Решта – це інші категорії. Середній розмір пенсії, наприклад, у чорнобильців І категорії – 1218,54 грн, ІІ категорії – 1098,01 грн.

У тому числі в управліннях Пенсійного фонду України в районах Чернівецької області на обліку перебувають 243 особи, які отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника та по інвалідності, з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Ці пенсії призначені відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Середній розмір пенсії для цих осіб становить 1051,79 грн.

Постановою Кабінету Міністрів УРСР від 23.07.1991 року № 106 чотирнадцять населених пунктів Чернівецької області у Заставнівському та Кіцманському районах віднесені до зони посиленого радіоекологічного контролю, а с. Киселів того ж Кіцманського району – до зони гарантованого добровільного відселення. Тому 5123 непрацюючі пенсіонери, жителі зазначених населених пунктів, одержують підвищення до пенсій за проживання на територіях радіоактивного забруднення.

Призначення пенсій особам, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, має багато особливостей. Відповідно, оформлення документів для призначення пенсії таким особам має певні відмінності від призначення звичайних пенсій.

На особливу увагу заслуговують довідки про заробіток, отриманий у зоні відчуження, адже, на жаль, досить часто їх складають неправильно. А від цього залежить розмір пенсії чорнобильця.

Мінімальні розміри пенсій інвалідам, щодо яких встановлено зв’язок з Чорнобильською катастрофою, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 року № 654 (діє з 01.07.2008 року) та сьогодні складають:

для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році:
I група – 1200 грн, II група – 1090 грн, III група – 980 грн;

для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987-1990 роках та осіб, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження:
I група – 870 грн, II група – 820 грн, III група – 760 грн;

для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
I група – 710 грн, II група – 655 грн, III група – 600 грн, діти-інваліди – 380 грн.

На сьогодні розміри додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та компенсаційної виплати за втрату годувальника встановлені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року № 530:

■ додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до 1 категорії, визначається виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: інвалідам I групи – 30% (149,40грн); інвалідам II групи – 20% (99,60 грн); інвалідам III групи, дітям-інвалідам, хворим на променеву хворобу – 15% (74,40 грн);

■ додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до 2-4 категорій визначається з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: 2 категорія – 15% (74,70 грн), 3 категорія – 10 % (49,80 грн), 4 категорія – 5% (24,90грн);

■ щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 10 % на кожного непрацездатного члена сім’ї (49,80 грн).

Непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, призначається пенсія:

■ на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 % пенсії по інвалідності померлого годувальника;

■ на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 % пенсії по інвалідності померлого годувальника, визначеної згідно із цим пунктом, що розподіляється між ними рівними частками.

Людмила ТРОЦЮК, головний спеціаліст відділу спеціальних пенсій ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “В Чернівецькій області на обліку в Пенсійному фонді перебуває більше 7,5 тисячі чорнобильців”