Українці, знані у світі

Любомир РОМАНКІВ, українець, без якого Стів Джобс і Стів Воозняк не створили би свій перший комп’ютер:  

«Якщо ви не можете цього зробити, це зробить хтось інший»

Травень 2012 року, Вашингтон, Національний зал слави винахідників. Тут мала відбутися зустріч двох провідних винахідників світу – Стіва Джобса й українця Любомира Романківа.

Українця, без якого світ міг би ніколи і не побачити комп’ютери Apple. Зустріч не відбулася, бо напередодні засновник корпорації Apple помер. Але що ж такого зробив українець?

Україна – одна з небагатьох країн світу, яка бездумно роздарює таланти, що заробляють іншим країнам десятки мільярдів доларів прибутку на рік. У цьому немає вини тих людей, чиї таланти не були потрібні батьківщині. Їхні досягнення – урок сучасним українцям і владі незалежної України: треба берегти й леліяти таланти, а не розпорошувати їх світами.

«Коли ви вмикаєте комп’ютер, починають працювати 7 моїх патентів, наберете одну букву – ще 7 патентів»

1962 року Любомир Романків працював у всесвітньо відомій компанії «IBM» і першим у світі розробив магнітні головки для запису інформації. Над цим завданням ламали голову ще 9 компаній, утім лише вихідець із Західної України мав суттєву перевагу: він розумівся на хімічній інженерії, електрохімії та металургії.

Спочатку його творіння були завбільшки з квасолину, але команда Романківа працювала, доки не зменшили до розміру волосини. Цей винахід зробив переворот у комп’ютерних технологіях і докорінно здешевив зберігання цифрових даних.

Якщо 1979 року збереження 1 гігабайта інформації коштувало півмільйона доларів, то в наші дні – кілька центів.

До чого ж тут Стів Джобс? Розробивши магнітні головки, «ІВМ» випустила на ринок перші у світі жорсткі диски. Саме їх придбала компанія «Apple» і незабаром презентувала перший настільний комп’ютер.

Та магнітними головками винахідливість українця не обмежується. У нього 67 патентів та 150 опублікованих винаходів. Усі вони пов’язані з комп’ютерними технологіями і сам науковець розповідає про це образно:

«Коли ви вмикаєте комп’ютер, починають працювати одразу 7 моїх патентів. Коли вдарите уперше по клавіші і на екрані з’являється образ – це також мої винаходи – магнітні головки, які записують на диску. Коли натискаєте на літери – це теж моя робота, ще 7 патентів».

До речі, винахідник удома принципово не має комп’ютера. Каже, це забирало б вільний час, а його у 85 років і так небагато: Романків працює над удосконаленням сонячних батарей.

«Виходьте за рамки й будьте непоступними. Своїм ентузіазмом до праці дивуйте інших»

Любомир Романків народився 17 квітня 1931 року у Жовкві на Львівщині. 1944 року разом з батьками втік від наступу радянських військ до Мюнхена, далі родина переїхала до Канади, де Романків у віці 26 років закінчив Університет Альберти (до речі, це альма-матір екс-глави МЗС УКраїни Андрія Дещиці), далі магістратуру, після якої став доктором наук у галузі металургії та металознавства у найкращому технічному виші Штатів – Массачусетському Технологічному інституті, працюючи на провідну корпорацію з виробництва комп’ютерів (6 позиція у світі) – знамениту IBM

Громадянин Канади, нині є провідним ученим «IBM» у галузі комп’ютерних технологій, один з творців жорсткого диску для персональних комп’ютерів і ноутбуків, автор і співавтор 67 патентів, директор відділу електрохімічної технології та магнетизму Дослідницького центру корпорації «IBM» у Йорктаун-Хайтс (штат Нью-Йорк).

За значні досягнення Любомир Романків 1993 року отримав медаль Перкіна – вищу нагороду Товариства хімічної промисловості США, 1994-го – медаль Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства США і відзнаку пам’яті Морріса Н.Лібмана. Винахідник року за версією Асоціації прав інтелектуальної власності – 2000, 2001.

Ім’я Романківа вписане у престижні видання «Хто є хто в науковому світі» та «Хто є хто в Америці». У березні 2012-го він введений до Національної зали Слави винахідників США – поруч із Томасом Едісоном, Ігорем Сикорським (киянином!), Стівом Джобсом тощо…

  • Україна його відпустила – а він тримає її в серці
  • Державними нагородами України Романків не нагороджений.
  • Більшість українських патріотів досі не можуть зрозуміти,
  • чому до великих українців, що живуть за кордоном, не вийшов МЗС  України, публічно не подякував їм за багаторічну роботу в українській діаспорі протягом десятиріч;
  • чому Український МЗС від імені України не звертається до представників українських діаспор, які можуть залучити до України значні інвестиції, а також вкластися у виховання та освіту молоді.

Натомість сам Любомир Романків – великий патріот і пропагандист незалежної України у світі.  Член Академії інженерних наук України, активний член української діаспори в США, член президіуму Всесвітнього конгресі вільних українців, член наукового товариства імені Шевченка, активний пропагандист скаутського руху «Пласт».

Романків

Підготував Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій» 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *