Коли ми повернемося – все змінимо тут

«У Чернівцях мирно й добре. Та я хотів би, щоби люди розуміли: це так, тому що ми – там», – каже доброволець АТО Олександр Бакіновський

Одного дня вони повернуться з війни, наші чоловіки. Чи розкажуть про те, що бачили? Чи запитувати, як там було? В одне вірю: саме вони зметуть як сміття усіх пристосуванців, які сьогодні тримаються за владу і роблять вигляд, що працюють на Україну, а насправді лобіюють лише власні інтереси.

«Ми зараз в АТО. Але прийде час, коли ми разом це зробимо», – каже 37-річний доброволець із Чернівців Олександр БАКІНОВСЬКИЙ, батько трьох дітей, підприємець, який очолює Координаційну раду з боротьби та протидії корупції та охорони громадського порядку м. Чернівці.

15430_1611741785720381_4358763879010197137_n

Дружина плакала, але не зупиняла, коли пішов добровольцем. Як зупиниш, коли людина хоче? Приходить момент, коли не можеш їсти, спати, залишається тільки одна думка… Я пройшов Майдан. Як було залишитися вдома, адже ворог – на нашій землі?

Надійний тил – дружина, яку люблю, яка розуміє… Вона працювала сама – бізнес не постраждав.

 

Ніколи не був в армії, не стріляв, не кидав гранати. Спочатку пройшов 12-денну підготовку в  Дніпропетровській області: отримали обмундирування, прийняли присягу й двічі були на стрільбах. Уперше в житті стріляв. До того хіба що кидав «коктейлі Молотова» на Майдані взимку.

 

Щодня знаходили тіла загиблих: дощ пройшов – голова стирчить, коліно. Потрапив у спецроту охорони стратегічних об’єктів у Донецькій області. Пригадую перший день: безліч емоцій, окопи, бліндажі. Війна – як у фільмі, лише наяву. Щойно пройшли бої: десантна група прорвала лінію оборони сепаратистів, яких налічувалося 2,5 тисячі. Протягом місяця Нацгвардія під час щодня зачистки знаходила тіла загиблих (і наших, і сепаратистів). Бойова техніка стояла просто на могилах сепаратистів. Дощ пройшов – стирчать частини тіл загиблих. Закидаєш землею, бо ж треба ходити..

 

Дві години – чергуєш,  дві години – спиш , їси, миєшся. На 10-й день я забув, як звали. А потім друге дихання відкривається, навіть можеш йти чергувати за хворого товариша. Або за того, хто не може (хоче спати), бо заснути на чергуванні – це  все..

 

Хтось познімав усі «розтяжки» і акуратно виклав гіркою, натякаючи нам: «Ми тут, знайте». 

Два дні йшли дощі й був сильний туман. Табір, поля, «розтяжки» ( і наші, і ті, що клали ще сепаратисти). У 150 метрах від нас хтось поскладав всі розтяжки сепаратистів, виклав гіркою й пішов. Лише «павучки» від розтяжок залишилися. Хто це був?.. Але, слід визнати – це був ас.

Коли з Нацгвардією «зняли» лігво снайпера, то знайшли тільки снайперський приціл, дальномір, спальник і формену куртку. А його – немає. Настільки професійно вони це робили.

 10486137_1615894568638436_1431858374054636305_n

Добровольці в основному чергували уночі, бо мотивації – більше. Нам, добровольцям, довіряють. Більшість – старшого віку (був навіть 60-річний), шановані люди, які вдома зробили успішну кар’єру, мають дітей.

Мобілізовані були місцеві, з прилеглих територій, які приїхали з невеликими сумками.  Спочатку було: «Дивись, мажори приїхали» (ми ж з величезними рюкзаками, спальниками, бо не на місяць їхали). Та почалися стрільби, навчання… Добровольці – кращі! Бо мотивації більше. Нас було десятеро, а їх – понад 300. І ми між собою вирішили: давайте їм доведемо, що це можливо – стати кращими. Тренувалися щодня, всі бойові позиції стрільби («з коліна», «лежачи») вивчили назубок.

Тож нічні зміни були, в основному, нашими. Бо вночі організм втомлений. Молоді хлопці, були випадки, засинали. Карали їх. По-військовому.

 

Страху не відчуває лише дурень. Я бачив загиблих… Дякувати Богові, моїх друзів така доля обминула. Хоча побували і під кулеметним, і під автоматним обстрілами. Попереду підривалися «розтяжки» (перед нами йшов пес), а всі – неушкоджені. Було, що черга наших же пройшла поряд під час бою. Просто пощастило.

У такі хвилини, звичайно ж, є страх. Почуття самозбереження – дуже важливе. Перед від’їздом я бачив інтерв’ю з генералом-спеназівцем (ще з СРСР), який сказав, що на війні найбільш корисний воїн – із хорошим почуттям самозбереження. А той, хто побіжить на автоматну чергу, –  зайвий баласт.

 10801971_1614614558766437_9103332458817126995_n

Роль смертника – у того, хто йде зустрічати машину. За поворотом лунають вибухи, їде незрозуміла машина… Оці перші ночі: переламати себе, вийти в ніч з ліхтариком, зупинити машину, перевірити багажник, а ти ж не знаєш хто там, скільки… Йдеш секунд 10 і перед очима слайд-шоу: сім’я, діти, весілля, свій дім збудував… Мандраж… Та за три-чотири рази він проходить. Навчаєшся дослухатися: якщо напруження якесь і людина не хоче виходити чи починає сварку – в радіусі 400 метрів чітко лунає звук перезарядження крупнокаліберного кулемета (нас прикривають з трьох точок). Людина осікається одразу ж.

Слід також і знати, де саме стати. Бо цієї миті тебе прикривають (з кулемета, з автомата і з «секрета».

 

«Що, приїхав сюди онуків моїх їсти?» – запитували мене, почувши, що я з Буковини. Лише гумор допомагав: «Ні, не буду. Майонез вдома забув, а без нього – не заходить». І мені вже посміхаються: «Слухай, ти якийсь нормальний». Розмовляє вже українською. Там багато розмовляють українською, в селах – точно.

Люди мені там в принципі сподобалися. Коли ми від’їжджали – вони плакали. Ми залишали все перефарбоване в жовто-блакитні кольори, запровадили традицію, яка місцевим дуже сподобалася – прикріплювати замок вірності до поруччя мосту, який збудували наші.

 

Вдруге їхати важче психологічно. Вперше їдеш на емоціях, на патріотизмі, а вдруге, після відпустки – реально розумієш, куди їдеш. Немає підготовчого періоду, емоцій. Від першого дня: казарма, автомат, бронежилет, гранати, каска… – пішов!

 

Трапилося те, у що повірити неможливо. Приїхали волонтери на наш блок-пост перед моїм від’їздом у відпустку. Провели 22 години в дорозі. Телефонують мені: «Де би поспати?» Я відповідаю: у бліндажі є два ліжка, ми вночі чергуватимемо, а ви відпочинете. Вони вранці передали нам відро салату Олів’є, нарізаного дружинами. Воно не настільки хочеться їсти, як приємно, що з любов’ю. Він каже: «Бачу у вас все в рамочках листи від школярів з усієї України, а чернівецьких – немає. Ось тут листи від учнів двох гімназій та трьох шкіл». Я починаю перебирати, а там листів 30. Дістаю лист своєї середньої доньки з написом: «Бійцю АТО». Я був у шоці. Навіть не повірив. Ще раз дістаю, читаю напис… Я плакав. Від щастя. Навіть не відкрив. В кишеню, і – додому.

 

Я розумію, що у Чернівцях мирно і добре. Та я хотів би, щоби люди пам’ятали, що це тому, що ми там. А вони забули. 

Поїдемо ми звідти – ворог буде тут завтра. З Придністров’я, ще звідкись. Чернівчани ж не розуміють, що три танки і 20 десантників, і Чернівці – на колінах. А знаєте, чому? Бо ті люди будуть стріляти і вбивати! А коли смерть іде у наступ – ти стаєш рабом за три секунди. Я бачив на власні очі, що відбувається з людьми, коли вбивають тих, хто поруч. Хоч він і українець, і патріот, але готовий на все, щоби вижити.

 

Чоловіки плачуть на війні. Скупа чоловіча сльоза. Від безвиході, коли не може поїхати до хворої матері чи на похорон… Коли втрачають найкращого друга. Коли в твоєї дитини день народження…

 

Приїжджаєш додому і бачиш, що багато кому – все одно. Хочеться мовчати, бо їхнє «компенсаторне мислення» дратує. Ти пішов за покликом серця, кажеш про це, вони слухають, а потім питання: «А навіщо тобі це? Невже при своїй зарплаті не міг удома біля дружини посидіти? Є люди, які там більш потрібні…»

То чого ж ви не приїхали – більш потрібні? Це у них просто виробляється такий захист, бо розуміють: ти зробив цей крок, а вони – ні.

 

Мені близька позиція моїх бізнес-партнерів: «Я заробляю гроші, я готовий платити. Але я боюсь, я не воїн. Я неодружений, не маю дітей, я жити хочу. За те, що не йду – буду заправляти машини, які йдуть до зони АТО, купувати дорогі прилади тощо.

 

Ми теж хочемо жити, звичайно ж. Та коли так думатимуть усі? У людей там здають нерви від втоми, психологічного тиску. Ніби не вбивають – ми не на самій передовій. Так, є провокації: прострілили палатку, «розтяжки» спрацювали. Ніби не під «Градами» сидиш, але коли ти постійно зі зброєю, перебуваєш у постійній напрузі. Три-чотири колони за ніч і ти повинен забезпечити їхнє проходження. А тут раптом джип – за 15 секунд до появи колони наших. Піднімаєш автомат – черга вгору. А раптом ти вгору, а він чергу – в тебе? Ти на дорозі один, хлопці – за 200 метрів. А він розвернувся й поїхав.

 10850182_1614197185474841_7084949599318820250_n

Багато хто в Чернівцях вважає: «Та шо… як не вбили та не поранили, то де ти був?» А це ж прояв професіоналізму – жоден з хлопців не поранений. За свою десятку скажу: ми взагалі там не вживаємо спиртне. Турнік, бруси. Бо чуємо: той напився – вибухнула граната, той був п’яним, почав стріляти – поранив своїх. Багато чого там трапляється з необережності: через дурість, браваду. В того, хто пробув там 20-30 днів, – це знімає як рукою. Бачиш, як хтось гине – і все.

З нами стояли хлопці на БРДМ з  крупнокаліберним кулеметом, який стріляв по териконах у відповідь, коли наших обстрілювали. Був з ними Сергій, сапер. Вівчарка в нього спеціально навчена. Потім полковник Сєвєр проїжджає через 1,5 місяці, каже: «Немає хлопців, пряме влучення танка..»

 

У багатьох хлопців зуби посипалися. Швидше від води, від харчування. Не вистачає вітамінів.

 

В Артемівську в День української армії 6 грудня – вибухи, стрілянина, «двохсоті», декілька трьохсотих. А наступного дня командування приймає рішення: в центрі міста провести святковий концерт, щоби продемонструвати дух української армії. Наша рота охорони – у супроводі, після нічної варти. 1,5 години на площі кілька тисяч людей слухають, дякують, а наприкінці вимагають заспівати гімн. Оце – ті моменти, про які треба писати у ЗМІ, а не про те, що десь немає буржуйки і хлопці мерзнуть. Та купіть її за 300 гривень та й привезіть!

 

Війна змінює. Виникає почуття братського плеча: коли все набридло, нерви здали, а тобі кажуть: «Та кинь ти, подивися, тут всі такі». Тоді відпускає.

 

Починаєш розуміти глибше і цінувати сім’ю. Дружина каже, що я дуже змінився: раніше – справи, а зараз хочеться просто бути поряд. Можливо, тому, що розумію: ще кілька днів – і повертатися з відпустки.

 

Багатьох людей викреслив з телефонної книжки. Лише 2 відсотка знайомих телефонують: «Я маю 1-3-20-30 тисяч гривень – хочу витратити їх на вас». Інші хочуть, щоби їх просили: «Якщо тобі щось потрібно – зателефонуй». А людина з цих 2 відсотків, яка давно живе за кордоном і просто приїхала до мами, побачила все тут, мені телефонує: «27 градусів морозу – завтра передамо теплий одяг. І не віднєкуйтеся, а скиньте розміри».

З іншого боку, можливо, люди втомилися. А мою дружину дуже дратує байдужість людей.

 

Потрібна мобілізація. Якщо не прийдуть нові хлопці туди – буде дуже важко. Я пробув понад 110 днів там і ще буду повертатися, бо розумію: на моє місце повернутися нема кому.

 

Дехто каже: «Це не моя війна, це війна олігархів. У країні нічого не змінюється, я заради когось гинути не хочу». Добре, хлопці, але ж є ще й Україна. Вона як мама в нас – одна. Більш прийнятна позиція: «Я готовий за це платити. На мені тримається бізнес» А є такі, волонтер розповідав, які кажуть: «Опять попрошайнічать прієхал?»  І  дає 50 грн, коли в людини обороти – мільйонні на місяць.

 

Коли ми повернемося – все змінимо тут. Там відбувається очищення. Пріоритети цілком змінюються. Варто боятися нашого повернення тим, хто сьогодні займається корупцією. Загалом  це плюс, що ми поїхали. Бо ми витримали удар і побачили, хто зараз підняв голови, створив громадські організації… Причому, ті, хто писав на студентів і виступав проти Майдану, тепер – золоті леви якоїсь чорної сотні, лідери громадського руху. Люди! Ви півроку тому хотіли посадити студентів. Увесь бруд вийшов. А за нами – чистота, бо ми воїни світла. Найкращі – вони будь-що повернуться. Шкода лише, що майже всі хлопці, що були з теперішнім чернівецьким мером на Майдані, зараз в АТО. І тих, справжніх, скажемо так, бійців, немає поруч. Але правильно витриманий удар загартовує. Бачиш тепер, хто залишився на місцях, хто чим займається, хто і що лобіює. Головне наше завдання – вчасно і грамотно вимести їх віниками, як сміття. Ми зараз в АТО, але прийде час – повернемося і разом з вами це зробимо. Повірте: ті хлопці, що повернуться – це кремінь, який зламати НЕМОЖЛИВО!

Юлія БОДНАРЮК «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *