Українці у пастці МВФ

Тарифи на газ та електроенергію підігнали під «європейські». А зарплати українців під «африканські»

Падіння промислового виробництва, неконтрольована девальвація гривні… Україна стрімко котиться до дефолту. Уряд, який прийшов до влади після Майдану, не знайшов іншого виходу з цієї катастрофічної ситуації, крім як просити фінансової допомоги у Міжнародного валютного фонду. Міжнародні кредитори висувають українському уряду рекомендації, прийнятні для країн Європи, але простих українців вони перетворять на жебраків.

Голова НБУ Валерія Гонтарева минулого тижня публічно заявила, що, відповідно до програми МВФ, підвищення тарифів буде різким – на 280% на газ і близько 66% на тепло. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин зі свого боку зазначив, що тарифи на природний газ для населення і теплокомуненерго будуть підвищуватися до ринкового рівня поетапно, упродовж двох років, але перше збільшення відбудеться після завершення опалювального сезону уже з 1 квітня.

Чиновники поки не повідомляють населенню конкретні ціни і тарифи, оскільки їх найближчим часом має встановити НКРЄ. Однак в Інтернеті уже з’явилися цифри, закладені у Меморандумі між Кабміном України та МВФ, на які, власне, буде орієнтуватися нацрегулятор, визначаючи нові тарифи.

Як повідомляє ZN.UA, на природний газ пропонують встановити дві ціни – пільгову та ринкову. Пільгова ціна складає 3,6 тис. грн. за 1 тисячу кубів. Вона діятиме для абонентів, споживання природного газу в яких не перевищує річного ліміту в 2,4 тис. кубів. Якщо помножимо ліміт споживання на ціну (2,4 тис.куб.м х 3,6 тис.грн.), то отримаємо 8,64 тис. грн. річного платежу. Виходить, навіть з пільгою громадяни платитимуть щонайменше 720 грн. на місяць. Така сума багатьом буде явно не по кишені.

Для тих господарств, які не вкладуться в ліміт споживання 2,4 тис.кубів, передбачене різке підвищення ціни – мінімум до 7178 грн. за 1 тис.кубів газу. Це і буде ринкова ціна на газ для населення. Якщо до цієї ціни додати обов’язкові податки, вартість транспортування газорозподільними мережам, то ринкова ціна для споживачів автоматично збільшиться до 10 000 грн. за 1 тис.кубометрів.

Найбільше ринкова ціна вдарить по власниках великих квартир, мешканців приватного сектору і передусім сільської місцевості, які використовують «блакитне паливо» для опалення житла.

Тішить, що в опалювальний сезон для тих споживачів, які використовують природний газ для опалення, передбачений щомісячний ліміт – 200 кубометрів газу за фіксованою ціною на кожного члена родини. Чи буде це пільгова ціна 3,4 тис. грн. поки невідомо, але всім споживачам, які спалять газу понад ліміт, доведеться оплачувати за ринковою ціною, тобто по 10 000 грн. за 1 тис. кубометрів. З часом – тільки дорожче…

Експерти зазначають, що виконання рекомендацій МВФ щодо збільшення тарифів на газ вбиває останній цвях у домовину української економіки і стрімко наближає країну до дефолту. Адже рівень доходів населення різко впав. Так, мінімальна зарплата в Україні встановила антирекорд – 1218 гривень (менше 43 доларів). Навіть у таких бідних країнах як Бангладеш, Гана та Замбія отримують на 4 долари більше. При цьому в таких африканських країнах як Лесото, Гамбія і Чад в середньому заробляють 51 долар.

Ріст тарифів веде і до збільшення заборгованості споживачів. Приміром, тільки на Буковині заборгованість за спожитий природний газ зросла до критичної межі. Як повідомляє прес-служба ПАТ «Чернівцігаз», тільки за останній опалювальний сезон споживачі блакитного палива заборгували майже 30 млн. грн. Станом на 1 лютого цього року загальна сума боргу населення перед газовою компанією склала понад 70 млн. грн.

Звісно, українці можуть спробувати зменшити витрати на газ, перейшовши на електрообладнання. Однак і тут нас очікує підстава. Днями голова Міненерговугілля Володимир ДЕМЧИШИН в інтерв’ю журналу «Фокус» повідомив, що уряд, відповідно до  рекомендацій МВФ, від березня підвищить тарифи на електроенергію на 40%.

Ось і виходить, що уряд Яценюка своїми «мудрими» рішеннями закопує Україну в глибоку кредитну яму МВФ. А розраховуватися влада буде з кишень простих українців.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *