«Український прорив» відродить тваринництво

Такі амбіції має Юлія ТИМОШЕНКО. Аграрії високо оцінюють її план
Пані прем’єр-міністр – перша, хто вирішила докорінно змінити ситуацію в тваринництві. Її бажання, як завжди, будуються на чіткому прагматичному розрахунку: цьогорічний, майже удвічі більший врожай зернових має дати старт відродженню тваринництва.Українці – заможна нація. За статистикою, на кожного громадянина нашої країни припадає 0,54 гектари чорноземів. А про те, що саме наш народ має майже 40% світових запасів чорноземів, знають навіть першокласники. З таким унікальним сільськогосподарським потенціалом трагедія нашого буття в тому що на наших базарах м’ясо, наприклад, коштує захмарні для пересічного українця 70 грн, а значна частина м’ясопродукції завозиться з-за кордону та має низьку якість. Абсурдна ситуація, коли сімнадцять років поголів’я рогатої худоби катастрофічно зменшувалося, чомусь не дуже обходила всі українські уряди. Експерти не виключають, що завезення імпортного м’яса в Україну добряче збагатило не одного вітчизняного чиновника. Їм байдуже, що, починаючи від 1990 року, в України зменшилося поголів’я великої рогатої худоби в 4,2 разу, поголів’я корів у 2,7 разу, поголів’я свиней – у 2,8 разу, птиці –  в 1,6 разу.
Першим, хто вирішив докорінно змінити ситуацію стала Юлія Тимошенко. Вона чітко поставила завдання – відродити тваринництво. Її бажання, як завжди, будуються на чіткому прагматичному розрахунку: цьогорічний, майже удвічі більший врожай зернових має дати старт відродженню тваринництва. Її дії припали до душі працівникам галузі, які відзначили не тільки амбітність, прагматичність, але й комплексність підходу уряду Юлії Тимошенко.
– За всі ці роки ми уперше бачимо системний підхід. Звичайно, і раніше були програми, але системного підходу, який включав би законодавчу базу, не було. Важливо, що у прийнятих урядом Юлії Тимошенко постановах є чіткі преференції для розвитку тваринництва. Це надзвичайно важливо, бо надає аграрному бізнесу можливість прогнозування.
Нам важливо чути від уряду про ПДВ, про продовження фіксованого податку на п’ять років. Це стане сигналом для всього аграрного бізнесу. Адже правила бізнесу будуть прописані на перспективу. Тоді можна буде чітко та конкретно вкладати фінансові ресурси у розвиток інфраструктури тваринництва. Для нас важливими є 400 млн. грн на компенсацію відсотків по кредитах, які бере наш бізнес для свого розвитку. Найперше ці гроші підуть на закупівлю фуражу, – наголосив на нараді з питань розвитку тваринництва гендиректор Союзу птахівників України Олександр Бакуменко.
Своєчасність уваги уряду до розвитку тваринництва відзначив і директор агрофірми «Маяк», Герой України  Микола Васильченко. Він, як відомий практик-аграрій, підкреслив, що прибутковість тони пшениці збільшується утричі, якщо її вкладати у тваринництво.
Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко не лише була присутньою на зазначеній нараді, але й головувала. Більше того, Прем’єр-міністр озвучила п’ятнадцять пріоритетів
розвитку тваринницької галузі. Серед основних кроків уряду буде: відшкодування ПДВ, сплаченого  при ввезенні на митну територію України технічного обладнання; зменшення ставок ввізного мита на племінну худобу і товарну худобу м’ясних порід. Сьомим пунктом у плані Тимошенко значиться відшкодування відсоткових ставок за користування кредитом у розмірі подвійної облікової ставки Нацбанку для будівництва та реконструкції тваринницьких та птахівничих комплексів і ферм, закупівлі племінного молодняку, техніки, та ще багато інших, практичних, а не загальнотеоретичних ініціатив.
Крім цього, Тимошенко планує звернутися до Верховної Ради з пропозицією відвести один пленарний день на розгляд законопроектів, спрямованих на розвиток агропромислового комплексу.
– З вересня ми відкриваємо спеціальну систему комунікацій між тими, хто безпосередньо хоче займатися виробництвом тваринницької продукції та Міністерством аграрної політики, – сказала пані
Тимошенко. – Для здійснення цієї мети в Міністерстві аграрної політики буде створено службу, яка вестиме реєстрацію усіх тваринницьких підприємств і сприятиме вирішенню проблемних питань їх діяльності.
Як зазначила Юлія Тимошенко, за кожним з підприємств вестиметься окремий облік щодо надання селянам бюджетних дотацій, здешевлення вартості кредитів, повернення ПДВ, виділення землі. Для ефективності реформ уряд навіть призначив окремого заступника Міністра аграрної політики, який координуватиме і контролюватиме створення нових потужностей в галузі тваринництва.
– Уряд не лише відпрацює ефективну систему реєстрації, підтримки та супроводу тваринницьких підприємств, а й постійно контролюватиме дії центральних та місцевих органів влади, які мають забезпечувати цей процес, – наголосила Юлія Тимошенко.
Про те, що українське тваринництво зможе відродитися саме за урядування Юлії
Тимошенко, свідчать її попередні дії. Постановою Кабінету Міністрів від 27 лютого 2008 року вже збільшено дотації за вирощену і продану на забій худобу і птицю на 30-35%, за вироблення екологічно чистого молока для дитячого харчування – удвічі.
Усі ці заходи – цілком конкретні. Вони не містять популізму та загальної балаканини, як бувало в інших урядів. Юлія Тимошенко не заливалася сльозами про бідне село – колиску України, яка гине, а підійшла з конкретними рішеннями. Отож, видається, що «Український прорив» від Тимошенко зможе-таки забезпечити, щоб українці споживали якісне та за прийнятними цінами м’ясо і молоко від вітчизняного виробника. Досвід сімнадцяти років підтверджує, що до прекрасних чорноземів потрібна ще й сила волі, на яку спромоглася лише Юлія
Тимошенко.
Георгій ПОЛУПАНОВ


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Український прорив» відродить тваринництво”