У Чернівцях обговорили проблеми місцевого самоврядування та шляхи їх вирішення

Результатом з’їзду сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад, який ініціювала лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, став Меморандум, підписаний нею й Головою Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад М. Фурсенком. Цими днями Меморандум обговорили в Чернівцях.

Буковинці, які побували на з’їзді, засвідчили, що спілкуванням з лідеркою «Батьківщини» дуже задоволені. Неодноразово зауважували, що тільки ця політична діячка звертає увагу на проблеми села загалом і місцевого самоврядування зокрема, і тільки вона організувала такі зустрічі для сільських, селищних голів і депутатів рад як 2009-го року, так і зараз.

У Меморандумі описані цілі й напрямки співпраці, спільні завдання сторін, шляхи вдосконалення земельного законодавства, вдосконалення у сфері Бюджетного та Податкового законодавства, – усе, що в комплексі зможе поліпшити критичний стан, у якому перебуває українське село, сільські територіальні громади та сільське населення України, а це – понад 14,2 млн. населення і понад 11 тис. сільських та селищних рад. Цей документ стане підґрунтям для подальшої законодавчої роботи. Бо, на думку лідера «Батьківщини», без суттєвої реформи місцевого самоврядування ми не можемо будувати сильну, заможну країну.

На з’їзді його ініціаторка наголошувала на необхідності центральної влади повернутися до сходу обличчям – задля забезпечення проведення демократичних виборів і визнання їх світом. Багато уваги приділила децентралізації влади, наданню регіонам більшої самостійності, в тому числі, фінансової. Про це говорять багато років, але жоден президент, включаючи Ющенка й, особливо, Януковича, так і не спромігся надати реальні важелі впливу місцевому самоврядуванню. Тепер час виправляти помилки, вносити законодавчі зміни, щоби реформа місцевого самоврядування стала реальною, а не примарною.

«Вона чудово орієнтується в ситуації, а наші проблеми, які озвучила на з’їзді, – наче з нами перед цим обговорила, – відзначає сільський голова Комарівців на Сторожинеччині Світлана БІЖУРА. – І наші овації під час виступу Юлії Володимирівни свідчили про нашу підтримку». Пані Світлана знову нагадала про проблеми сільських голів – несамостійність у розпорядженні коштами, недосконалість земельної реформи, засилля скупщиків-монополістів і багато дрібніших, але не менш болючих проблем.

Керівник фракції «За Батьківщину» у Вижницькій районній раді Дмитро НИКИФОРЯК наголосив на необхідності підпорядкування сільському голові важливих структур у селі – ФАПів та дільничних міліціонерів. Лукавецький сільський голова з Вижниччини Микола ВИШИНСЬКИЙ підкреслив, що проблеми в сільському господарстві чи місцевому самоврядуванні що на Донеччині, що на Вижниччині – однакові: «Яке може бути самоврядування, коли немає коштів. Це не самоврядування, це лише натяк на нього, який загальмувався на рівні 60-х років. Маємо питання земельні, питання користування казначейськими рахунками. Неоднозначною є ідея укрупнення сільських рад. У нашій сільраді – 5 населених пунктів, їхнім мешканцям потрібна безліч довідок, яких вимагають соціальні служби на кожну надану допомогу, а з чотирьох сіл немає прямого транспортного сполучення з районом. Для нас укрупнення недоцільне».

Своєю чергою Берегометський селищний голова Сергій БОДНАРЮК (також Вижниччина) підкреслив: якби податки, сплачені підприємцями селища, а таких тут налічується 800, залишалися на місці, то й дотацій Берегометові не треба було б. А тим часом, гроші в села наче є, осіли на казначейських рахунках, а купити звичайної фарби для косметичного ремонту приміщень комунальної власності – зась.

Долучилися до розмови і представники районних в м. Чернівці рад. Голова Першотравневої райради Тарас БАБУХ нагадав присутнім, що в.о. голови Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко планує відновити в столиці поділ на райони і збільшити повноваження райрад, надавши їм додаткові функції – ремонт і асфальтування доріг і прибудинкових територій, ремонт фасадів, акумулювання коштів, щоби ними можна було вільно розпоряджатися, а не просити в міста, як-от на ліквідацію сміттєзвалищ. «Якщо буде справжня реалізація цього Меморандуму – то районні ради набудуть зовсім іншого рівня і це дасть змогу жителям комфортніше почуватися», – резюмував п. Бабух. Його підтримала депутат Шевченківської райради Галина Виноградова, голова фракції «За Батьківщину» . На її переконання, районні в місті ради мають бути самостійними і щодо розпорядження коштами, і стосовно призначення, наприклад, керівників ЖРЕПів.

Заступник голови Кіцманської райради Василь ГРЕКУЛ міркував категорично: «Радянська влада закінчилася, маємо перейти на нормальний світовий досвід. Жити як досі не будемо. Настав такий час, коли більшість населених пунктів уже не можуть бути дотаційними. Треба жити по можливостях, по коштах, які маємо, а не заводити свої громади, райони і ненароджених дітей у борги. Припало на нашу долю вирішити це питання – то вирішимо його так, як воно вирішується в цілому світі».

Модератор «круглого столу», голова облпарторганізації ВО «Батьківщина» Іван Мунтян зауважив очевидну істину : підставою й можливістю для виконання Меморандуму стане отримання його підписанткою Ю.Тимошенко важелів впливу на непросту ситуацію, а значить, – перемоги. Він нагадав ситуацію, коли лідерка «Батьківщини» керувала урядом, а Буковину спіткало стихійне лихо. Саме Тимошенко тоді приймала блискавичні рішення, кожне з яких було спрямоване на користь людям.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *