У Чернівцях на одну із дільниць ймовірно “підвезли” групу виборців

На дільниці №730512 у Чернівцях по вул. Небесної Сотні, 18А спостерігачі ОПОРИ помітили групу осіб, яких ймовірно привезли сюди голосувати.

У них знайшли флаєри “Народного Контролю” з інформацією про те, де та за якого кандидата у депутати поставити позначку.

На дільниці разом з ймовірно привезеною групою осіб помітили і спостерігачку від “Народного Контролю”, однак вона запевнила, що до “підвозу” осіб вона не має стосунку і опинилась біля “підвезених” виборців випадково.

Спостерігачі ОПОРИ були присутні при розмові поліції з виборцями, які ймовірно голосували за зміненою виборчою адресою.

Іван Гончарюк, голова обласного осередку “Народного Контролю”, прокоментував цю ситуацію так:

“Не володію цією інформацією. Зараз дуже “включилися” інформаційні портали, які мають приналежність до наших опонентів. Бачив, що люди заходять з агітаційною продукцією ніби від “Народного Контролю” в кабінку для голосування. До нас жодні правоохоронні органи не зверталися стосовно цих порушень. Я не можу ні спростувати, ні підтвердити, оскільки я не володію цією інформацією. Думаю, що навряд кандидати від “Народного Контролю” кудись когось привозили”.

У поліції розповіли, що інформацію перевіряють, працює слідчо-оперативна група щодо документування можливих порушень.

Нагадуємо,  що відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей час забороняється також проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій) від імені кандидата, партії (організації партії), розповсюдження агітаційних матеріалів, демонстрація фільмів, телепередач, проведення концертів, вистав, спортивних змагань тощо за участю кандидатів, партій (організацій партій), а також публічні оголошення про підтримку кандидатом, партією (організацією партії) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач чи інших публічних заходів.

Агітація в день голосування є адміністративним правопорушенням передбаченим частиною 1 статті 212-10 КУпАП. Крім того, фактично можна говорити про надання безкоштовних послуг перевезення, яке супроводжується агітацією, що має ознаки непрямого підкупу і вже залежно від вартості і кілометражу може тягнути або адміністративну (частина 2 статті 212-10 КУпАП) або кримінальну відповідальність (стаття 160 КК)

За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області

тел.: +380932319531

email: bstaryk@gmail.com

Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

тел.: +380978653860

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *