«… Тут тільки дві педалі – газ і гальма»

Цими вихідними Чернівці перетворилися на осередок автокросу в Україні. Два дні місто лихоманило від швидкісного спорту. На змагання до Чернівців прибули 45 команд з усіх куточків України, були навіть учасники з Молдови. Спортсмени змагалися в кількох класах: легкові автомобілі, багі та міні-багі. Найменшому учасникові – п’ять років.

o5sPMWNUoXY

Автоспорт – захоплення цікаве, та… недешеве. Для прикладу, щоби придбати один лише корпус для дитячого багі, треба викласти від тисячі до п’яти тисяч євро. Екіпіровка для дорослого спортсмена коштує сотні євро, а ще пальне… Кому такий спорт не по кишені, той шукає спонсорів.

K2amo7vFH7c

– Для повної безпеки спортсмену потрібний не тільки комбінезон і шлем, а ще й нашийник, який не дозволяє голові рухатися за великої швидкості, – розповідає батько 2-х юних спортсменів, неодноразовий чемпіон подібних змагань Іван Райляну, керівник чернівецького спортивного клубу «Моноліт». – І обов’язково треба мати ремені безпеки, які тримають спортсмена у «сідлі».

JJjUY0Ygn2M

– Їхати ж не складно. Тут тільки дві педалі – газ і гальма. Щоби їхати швидко, треба весь час тиснути на газ і впевнено триматися за кермом, – твердить Роман, автогонщик із Молдови.

На трасі змагалися не лише дорослі спортсмени, але й їхні маленькі колеги, яких підтримували батьки та наставники.

Vd62-7zcX_k

Найголовніше у цьому спорті, запевняють спортсмени, – «бути із автівкою на ти».

Не обійшлося на трасі й без жінок, бо як з’ясувалося – це не тільки чоловіче захоплення. Бо є чимало жінок, які не уявляють життя без перегонів.

– Але на трасі ми всі рівні, і гонка для всіх нас – це сенс життя, – розповідає Ірина Сікорська, чернівецька гонщиця. – Сьогоднішніми змаганнями я не задоволена, але добре знаю, що будь-яка гонка набагато краща за будь-які тренування. Я сама собі заздрю, бо займаюся улюбленою справою, займаюся тим, чим живу. Це і є справжнє щастя.

Через технічні несправності так і не дісталися фінішу учасники з Чернівців та Вінниці. А перемогу в різних класах здобули гонщики з Кременчука, Харкова й Донецька. На черзі в спортсменів – підготовка до Кубка України, що відбудеться вже незабаром в Одесі.

А чернівецьких любителів автоспорту чекає справжня подія на чернівецькій трасі «Суперкрос». 20-21 липня Чернівці прийматимуть сьомий етап Чемпіонату світу з мотокросу в класі мотоциклів МХ3, об’ємом двигуна до 650 куб. см.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії», фото Антона БУРАЧЕКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *