«Це не спроба захистити румунів Буковини, а намагання розхитати ситуацію»

Так відомий політолог Ігор БУРКУТ оцінив перекриття так званими «повстанцями» Жижияна 2 лютого дорогу на в’їзд до МПП «Порубне».

«І підготували такий сценарій зовсім не ображені румуни Буковини», – наголосив він та звернувся до Жижияна зі словами: «Повстання румуномовного населення на Буковині? Яке повстання, про що ти, хлопе, говориш? Це жахливі речі, з цього починався Донбас».

А з листа «громадського активіста» Жижияна до Президента стає зрозумілим, що головний інтерес «повстанців» – подвійне громадянство. А ще – невдоволення штрафами за безмитне ввезення в Україну автівок бізнес-класу з Європи за румунськими паспортами.

Водночас  викривлену інформацію з уст мітингувальників отримали румунські ЗМІ. Сучавські новини, зокрема, повідомляли, що «проблема виникла після того, як в останні кілька днів багато людей з подвійним громадянством змушені були платити величезні штрафи за автомобілі. Для автомобіля, вартість якого сягає 10000 євро, потрібно було заплатити понад 1 млн гривень, або близько 50 000 євро. А за автомобіль, чия ринкова вартість сягає десь 800-1000 євро – штраф 10000 євро. Постраждали в першу чергу ті, що мають автомобілі, зареєстровані в Румунії, Болгарії, та і в інших країнах ЄС». А про те, що оштрафовані громадяни спочатку порушили закони України – нічичирк.

Тим часом подейкують, що вся катавасія стала просто реакцією певних небезпідставно підозрюваних у «кришуванні» контрабанди на ймовірні санкції проти них. Доступною в тих колах мовою – хтось «перевів стрілки» з таємного на більш-менш явне. Метод простий: коли злодій найголосніше кричить «Тримай злодія!» Хто в цій ситуації кричить найголосніше – нехай читач робить висновки сам. Біда лиш, що окрім висновків буковинці – як читачі, так і журналісти – матимуть ще й наслідки. Дай Боже, аби не плачевні.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *